Φόβοι για τη διείσδυση της ακροδεξιάς στο κίνημα εναντίον της μάσκας

Όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της “Ελληνικής Λύσης” Κυριάκος Βελόπουλος (στην προ ημερησίας συζήτηση για την πανδημία), επέτειναν τον προβληματισμό κυβερνητικών παραγόντων, για τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει το κίνημα ανυπακοής το οποίο ενθαρρύνουν γονείς-πολέμιοι της χρήσης μάσκας γενικά και στα σχολεία ειδικά.

Μία αναφορά του πρωθυπουργού στην δευτερολογία του, δεν ήταν τυχαία, όταν είπε ότι ακούγονται πράγματα μέσα στη Βουλή που θυμίζουν τα ακραία που λέγονται στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της χρήσης μάσκας.

Ο Κυρ. Βελόπουλος δεν εμφανίστηκε ευθέως ως “αρνητής”. Τάχθηκε ωστόσο εναντίον της χρήσης μάσκας από παιδιά κάτω των 12 χρόνων και εξέφρασε επιφυλάξεις και για το εμβόλιο.

Κάλεσε τα κόμματα να μη λοιδορούν τους γονείς που διαμαρτύρονται και χρησιμοποίησε επιχειρήματα εξαιρετικά δημοφιλή στις τάξεις των “αρνητών”.

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία του Κυρ.Βελόπουλου 

“Κάνετε αγώνα να μας επιβάλλετε τις μάσκες. Δεν είμαι εναντίον των μασκών. Ουδέποτε θα ήμουν εναντίον της υγείας των πολιτών. Έχω όμως ερωτηματικά. Οι επιστήμονες που εσείς πουσάρετε, δεν με έπεισαν. Μιλάω για την επιβολή της μάσκας στα παιδιά κάτω από 12 έτη.

Μόλις διαφωνείς με το σύστημα σε αποκαλούν ‘ψεκασμένο’. Μόλις λες ότι έχω άλλη άποψη, σου λένε ότι είσαι ‘πυροβολημένος’. Δηλαδή η άλλη άποψη πρέπει να ενοχοποιηθεί και να κυριαρχεί μόνο η μια άποψη. Αυτό είναι η αρχή του φασισμού (…)

Δεν λέμε ‘ναι’ ή ‘όχι’ στις μάσκες. Αλλά στα παιδάκια κάτω των 12 ετών, έχουμε ερωτηματικά για την επιβολή της μάσκας. Δεν διαμαρτύρονται οι ‘πυροβολημένοι’ ή ‘ψεκασμένοι’. Διαμαρτύρονται αυτοί που έχουν παιδάκια. Ή θα τους πείσετε ότι πρέπει όλοι να βάλουν μάσκες, ή μην τους λοιδορείτε, μην τους βρίζετε”.

Επικίνδυνα παιχνίδια στα σχολεία

Μεγάλη η αγωνία για το άνοιγμα των σχολείων την επόμενη Δευτέρα στην κυβέρνηση. Όχι μόνο για το αν θα είναι όλα έτοιμα με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Αλλά και για τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει το κίνημα ανυπακοής το οποίο ενθαρρύνουν γονείς-πολέμιοι της χρήσης μάσκας.

Κάν’ το όπως ο Τραμπ…

Όπως συζητείται σε κομματικά επιτελεία, είναι η μέθοδος που πρώτος λάνσαρε ο Ν. Τραμπ.

Δεν βγήκε ποτέ ευθέως εναντίον της χρήσης μάσκας αλλά η όλη του πολιτική συμπεριφορά έδειξε από την πρώτη στιγμή καχυποψία απέναντι στην αναγκαιότητα και τη σκοπιμότητα της χρήσης της.

Ο Τραμπ “παίζει” με το κομμάτι εκείνο της κοινωνικής ακροδεξιάς που πιστεύει σε θεωρείες συνωμοσίας και στο … τσιπάκι του Μπιλ Γκέιτς.

Ο αντισυστημισμός έχει μεγάλη αξία στην ατζέντα της ακροδεξιάς και εφόσον οι πολέμιοι της χρήσης μάσκας πολλαπλασιαστούν και εντείνουν τη δράση τους, τίποτα δεν αποκλείεται σε σχέση με τις πολιτικές παρενέργειες του “αντάρτικου” που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Οι σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν απάντηση για το πώς αντιμετωπίζεται αυτό το κύμα επιθετικού ανορθολογισμού.Σίγουρα δεν θεωρούν ότι αρκεί η παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είπε στη Βουλή ότι δεν θα τιμωρούνται οι μαθητές που δεν φορούν μάσκα και την επόμενη μέρα ο υφυπουργός προστασίας του πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπαίνουν στην τάξη μαθητές χωρίς μάσκα είναι ενδεικτικό της αμφιθυμίας που υπάρχει.