Μητσοτάκης προς Τουρκία: Δεν νοείται διάλογος υπό καθεστώς απειλών

Την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο έθεσε ως ζήτημα Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) με τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε με τεκμήρια τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το Αιγαίο.

Μοιράστηκε ακόμη με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, την πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν θα σταθεί ούτε αδύναμη ούτε διχασμένη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι σταθερά έτοιμη για διάλογο, καθότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις θέσεις της, όμως πραγματικός διάλογος δεν νοείται υπό το καθεστώς απειλών ή παραβίασης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Αμέριστη στήριξη από το ΕΛΚ

Οι συμμετέχοντες, ανάμεσά τους και οι αντιπρόεδροι της Κ.Ο. του ΕΛΚ, εξέφρασαν την ομόθυμη στήριξή τους στις ελληνικές θέσεις. Μάλιστα, το κεντροδεξιό ευρωπαϊκό κόμμα, σε ανάρτησή του στο twitter, τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το γεγονός ότι «η Τουρκία ακολουθεί μία επεκτατική πολιτική που αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή».

Η Κ.Ο. του ΕΛΚ επεσήμανε επίσης, ότι η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να θέσει σαφείς όρους, βάσει των οποίων θα ενεργοποιηθούν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, τονίζοντας ότι εφόσον οι προκλήσεις της τουρκικής πλευράς συνεχιστούν η Άγκυρα πρέπει να πληγεί στο σημείο όπου είναι περισσότερο ευάλωτη, δηλαδή στο οικονομικό πεδίο.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, εξέφρασε προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη την αμέριστη στήριξή του στις ενέργειες της Ελλάδας που αποσκοπούν στη φύλαξη των ευρωπαϊκών-ελληνικών συνόρων και την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στη Μεσόγειο.

Αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, το κυβερνών κόμμα άφησε έμμεσες αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, διαμηνύοντας τα εξής: «Με δεδομένη την ξεκάθαρη στήριξη του κ. Βέμπερ στην Ελλάδα στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, χρήσιμο θα ήταν αυτοί που μέχρι πρότινος τον αποκαλούσαν ανθέλληνα, να διευκρινίσουν ποια είναι η στάση της δικής τους Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE), απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία».