Πού θα κινηθεί η αμυντική συμφωνία Μητσοτάκη - Μακρόν - Η λίστα με τα εξοπλιστικά

Το κρίσιμο ραντεβού Μητσοτάκη – Μακρόν στην Κορσική, έχει οριστεί, για την ερχόμενη Πέμπτη και η αντίστροφη μέτρηση, έχει ξεκινήσει, με τις διεργασίες μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας να εντείνονται, για την οριστικοποίηση της αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πραγματοποιείται σε μία συγκυρία όπου η Ε.Ε και οι ΗΠΑ πιέζουν Αθήνα και Άγκυρα για διάλογο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει την επιθετική του ρητορική, εκτοξεύοντας μάλιστα πυρά και κατά Μακρόν.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική,  στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Νότου με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας.

Ερωτηθείς για την ατζέντα των συζητήσεων στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χθες ότι «θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική προκλητικότητα και η ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία»

Παρ ότι μέχρι την τελευταία στιγμή θα γίνονται προσθαφαιρέσεις στη λίστα των εξοπλιστικών με την οποία θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όλες οι πληροφορίες μιλούν περί δύο αξόνων, πάνω στις οποίες θα κινηθεί η αμυντική συμφωνία Αθήνας -Παρισιού :

Ο πρώτος άξονας

  • Συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των mirage 2000 ώστε και τα 44 που διαθέτει η πολεμική αεροπορία να είναι σε πτητική κατάσταση.
  • Πιστοποίηση των γαλλικών όπλων που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο δηλαδή τους πυραύλους Scalp και Exocet, την παραλαβή άλλων 6 ελικοπτέρων ΝΗ-90
  • Προμήθεια μιας μοίρας μαχητικών αεροσκαφών Rafale

Ο δεύτερος άξονας

  • Άμεση προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214.
  • Αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200
  • Εκσυγχρονισμός των ελικοπτέρων Apache του στρατού ξηράς
  • Υποστήριξη των εκτοξευτών MLRS αλλά και αγορά φρεγατών.