Διαψεύδει η Αθήνα τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ για ελληνοτουρκικό διάλογο-Αποκλιμάκωση μόνο με απομάκρυνση των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ,νωρίτερα σήμερα, σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ και ελληνοτουρκικό διαλογο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, διαψεύδοντας σχετική δήλωση του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι ίδιες πηγές ωστόσο σημειώνουν ότι έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του κ. Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το ΝΑΤΟ υπέβαλε έγγραφο προτάσεων

Επιπλέον, οι διπλωματικές πηγές εξηγούσαν, απαντώντας ειδικότερα στη φράση του Στόλτεμπεργκ περί έναρξης διαλόγου, ότι η υποβολή εκ μέρους του ΝΑΤΟ προς την ελληνική πλευρά ενός εγγράφου με προτάσεις με την παράκληση να υπάρξουν σχόλια της Αθήνας εντός μίας εβδομάδας, σε «καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου».

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα σήμερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ, σε δήλωσή του μέσω twitter είχε αναφέρει:

«Ύστερα από συζητήσεις που είχα με τον Έλληνα και τον Τούρκο ηγέτη, οι δύο Σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συζητήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να συσταθεί ένας μηχανισμός στρατιωτικής αποτροπής σύγκρουσης ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».