Αποφασισμένη η κυβέρνηση: Σενάριο Έβρου στο Αιγαίο, ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα

Η συζήτηση  για νέο φράχτη στον Έβρο και για αναβάθμιση του υπάρχοντος, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δεν ήταν καθόλου τυχαία.

Το ζήτημα έφερε στο τραπέζι ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης λόγω της υπογραφής της σχετικής σύμβασης και αναμένεται να εξοργίσει περαιτέρω την Τουρκία, καθώς το πάθημα της γειτονικής χώρας στον Έβρο, όταν κατέληξε σε φιάσκο η προσπάθειά της, να περάσουν στο ελληνικό έδαφος ορδές μεταναστών, αποτελεί βαθύ τραύμα για την ηγεσία Ερντογάν, η οποία κατάφωρα στηρίζει την στρατηγική της στον εκφοβισμό του αντιπάλου και στους συνεχείς κομπασμούς για επιχειρησιακή τάχα, υπεροχή.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπήρξε δε, απόλυτη ομοφωνία ότι η Αθήνα πρέπει και μπορεί να σταθεί στα ίσα, απέναντι στην Άγκυρα και ότι η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας αποτελεί ήδη νίκη της χώρας μας που σύντομα η σημασία της θα φανεί στην πράξη.

Σε εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο πρωθυπουργός επισήμανε στα κυβερνητικά στελέχη, ότι από σήμερα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνούν σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο λόγω του προγραμματισμού ερευνών από την τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ σε θαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνονται στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ. Εδωσε επίσης τη διαβεβαίωση ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να κάνουν “ό,τι χρειαστεί”.

Πράγματι, οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο δεν έχουν αμφιβολία ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασιστεί η μεταφορά του σεναρίου του Εβρου στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο εφόσον ο Ρ.Τ.Ερντογάν, ο οποίος ανεβάζει όλο και περισσότερο τους τόνους, τραβήξει μέχρι τέλους το σκοινί.

Τι σημαίνει “σενάριο Έβρου”

Σενάριο Έβρου σημαίνει αναχαίτιση-απώθηση, δηλαδή στρατιωτική απάντηση εφόσον δεν βρεθεί (και δυστυχώς, δεν φαίνεται να βρίσκεται), διπλωματική διέξοδος.

Η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την ανοιχτή και σθεναρή στήριξη της Γαλλίας και του προέδρου Μακρόν στα εθνικά δίκαια, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι στο παρασκήνιο τόσο ο αμερικανικός όσο και ο γερμανικός παράγοντας προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο αποκλιμάκωσης της έντασης και γι αυτό είναι σε μυστική διαπραγμάτευση με τον Ρ.Τ.Ερντογάν, ο οποίος δίνει ξεκάθαρα την εντύπωση ότι γίνεται όλο και περισσότερο ανεξέλεγκτος.