Οι όροι της Αθήνας, για την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Τουρκία

Το γεγονός ότι η Αθήνα, είναι διατεθειμένη να πιάσει το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που σταμάτησε το 2016 για ένα μοναδικό προς διαπραγμάτευση ζήτημα: Αυτό του καθορισμού θαλασσίων ζωνών, διαμήνυσε προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται η Καθημερινή της Κυριακής.

Για να συμβεί, ωστόσο, αυτό, θα πρέπει ο Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει άμεσα κάθε προκλητική ενέργεια, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη αποκλιμάκωση της έντασης. Με άλλα λόγια, να αποδείξει στην πράξη ο Τούρκος πρόεδρος ότι το εννοεί ότι μιλάει για διάλογο. Και να το αποδείξει, αφήνοντας ένα αναγκαίο διάστημα ηρεμίας πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει το Μέγαρο Μαξίμου

Σε αυξημένη εγρήγορση η Αθήνα, παρά τη βάσιμη αισιοδοξία, που προκάλεσε η προχθεσινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε να ετοιμάσουν έναν πρώτο κατάλογο κυρώσεων για την Τουρκία, στην περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν, δεν κατεβάσει τους τόνους της επιθετικότητας ως τις 26-27 που θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., οι οποίοι και θα αποφανθούν για τις κυρώσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τις πρωτοβουλίες του προέδρου Τραμπ, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζουν τις στενές πολιτικές σχέσεις που διατηρούν Τραμπ-Ερντογάν.
Πολιτικοί και διπλωματικοί παράγοντες στην Αθήνα συνδέουν άμεσα τις τελευταίες κινήσεις Τραμπ με την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, καθώς ο πλανητάρχης εμφανίζεται πλέον το “αουτσάϊντερ” των εκλογών και έχει άμεση και ζωτική σημασία από τις ψήφους της πολυπληθούς ελληνο-αμερικανικής κοινότητας.

Επίσης, είναι προφανές ότι θα αποτελούσε τεράστια «σκιά» για τον ίδιο να υπάρξει επί της προεδρίας του «σύρραξη» δύο συμμαχικών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, χωρών. Με την ίδια ακριβώς λογική, άλλωστε,η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ δεν θα ήθελε η τρέχουσα γερμανική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συνδεθεί με μια ελληνοτουρκική σύγκρουση, είτε λόγω «ατυχήματος», είτε εξ’ αιτίας περαιτέρω κλιμάκωσης από πλευράς Ερντογάν.

Οι καθοριστικές κινήσεις της Αθήνας

Πάρα το γεγονός ότι η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα δεν απέφερε απτά αποτελέσματα, είναι βέβαιο ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα συνεχίσει να εργάζεται για την δημιουργία προϋποθέσεων έναρξης του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Πάντως, πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μάας μετέφερε στις επαφές του στην Ελληνική πρωτεύουσα πως το Βερολίνο αντιλαμβάνεται ότι εάν η Τουρκία επιμείνει στην παραβατική συμπεριφορά της κάποιας μορφής κυρώσεις στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο τέλος Σεπτεμβρίου θα είναι μονόδρομος.
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα θεωρεί πως τον τελευταίο μήνα προχώρησε σε δύο καθοριστικές κινήσεις που μεταβάλουν υπέρ της το σκηνικό που επιχειρεί να διαμορφώσει ο κ. Ερντογάν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο: Με την συμφωνία για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο «διεμβόλισε» το Τουρκολυβικό μνημόνιο. Ενώ, μέσω της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα δωδεκα ναυτικά μίλια στο Ιόνιο εξέπεμψε σαφές μήνυμα για το πως θα κινηθεί, εάν η Άγκυρα εξαγγείλει έρευνες πλησίον ελληνικών νησιών «βασιζόμενη» στην παράνομη συμφωνία, που έχει συνάψει η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης.