Η επιστροφή στον διάλογο, στόχος του άτυπου συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020 στο Βερολίνο, το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συζήτηση για την Τουρκία είναι προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί και όπως έχει αναφέρει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ «ο βασικός μας στόχος είναι και παραμένει να δείξουμε ισχυρή αλληλεγγύη στα κράτη μέλη της ΕΕ που απειλούνται, ενώ προσπαθούμε να μειώσουμε τις εντάσεις και να επιτρέψουμε στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων, τα οποία είναι πολύ περίπλοκα».

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ έχει υπογραμμίσει ότι μετά την ανησυχητική τροπή των εξελίξεων των Αύγουστο  «συμφωνήσαμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης και να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».

«Πολύ ανήσυχος» για την κλιμάκωση της έντασης και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και προειδοποίησε ότι, εάν δεν καταστεί εφικτή μια διπλωματική λύση μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί με θέμα τις σχέσεις της ΕΕ- Τουρκίας, αυτό θα είναι «εξαιρετικά προβληματικό» για τον διάλογο της Ένωσης με την Τουρκία.

«Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο, αναφερόμενος στη στάση που θα επιδείξει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας και έκανε λόγο για αρχές και αξίες οι οποίες θα πρέπει να προστατευθούν, σε ό,τι αφορά τις «παράνομες και προκλητικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, «εναντίον δύο κρατών-μελών της ΕΕ, εναντίον των συμφερόντων της ΕΕ».

«Η Τουρκία περιφρονεί κάθε σύμβαση και προκαλεί την Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ και ζήτησε μια «πραγματικά θεμελιώδη» συζήτηση για την Τουρκία, ενώ τόνισε ότι «πρέπει να ξυπνήσει και ο τελευταίος ονειροπόλος στην Ευρώπη» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Επισήμανε δε ότι είναι «απολύτως ουσιώδες» η ΕΕ να επιδείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

“Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις”, διαμηνύει η Ελλάδα

Είναι πολύ ξεκάθαρο το mandate που έχει ο κ. Μπορέλ, από το προηγούμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, και η εντολή αυτή που έχει λάβει περιλαμβάνει έναν κατάλογο κυρώσεων. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω και να πω συγκεκριμένες κυρώσεις, πριν παρουσιάσει ο κ. Μπορέλ την πρότασή του.

Μετά, τα κράτη-μέλη, προφανώς, έχουν δικαίωμα να επανέλθουν και να συζητήσουν το θέμα αυτό. Και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία το σημερινό άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος είναι σαφής: Είτε θα επέλθει αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις» δήλωσε πολύ χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως μεταδίδεται από το Βερολίνο, στην περίπτωση της Λευκορωσίας διαφαίνεται μια καθαρή πλειοψηφία για μέτρα εις βάρος της, μεταδίδει η Ντόιτσε Βέλε σημειώνοντας ωστόσο ότι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας πριν από την έναρξη της συνεδρίασης προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να συνδεθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας με πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

«Αν ξεκινήσουμε να ενεργούμε κατά αυτό τον τρόπο, θα καταστούμε ανίκανοι να δρούμε ως ΕΕ», δήλωσε.

Συνάντηση Δένδια – Στόλτενμπεργκ

Την τουρκική παραβατικότητα κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα επιδεικνύει ψυχραιμία, αλλά παράλληλα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ανέφεραν νωρίτερα σήμερα διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που φιλοξενείται στο Βερολίνο, τονίστηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της Συμμαχίας, ενώ από την πλευρά του κ. Στόλτενμπεργκ εκφράστηκε η πρόθεση να καταβληθεί προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Σύμφωνα δε με ανάρτηση στον λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, στο επίκεντρο της συνάντησης με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ τέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα