"Με το γάντι" η προσέγγιση Μέρκελ στον Ερντογάν - Στο Συμβούλιο της ΕΕ η συζήτηση για κυρώσεις στην Τουρκία

Η εκ παραδρομής δημοσιοποίηση του παρασκηνίου της γερμανικής πρωτοβουλίας για εκτόνωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για θέματα εξωτερικής πολιτικής και τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας αποκάλυψε δύο ενδιαφέρουσες ειδήσεις: Ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη και αμετάπειστη, και ότι η Καγγελάριος Μέρκελ, θα επιδοθεί σε νέο “μασάζ” προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την  Παρασκευή.

Και όλα αυτά, ενώ στο Αιγαίο διεξάγεται καθημερινά ένας “ιδιότυπος πόλεμος”, στην ελληνική βουλή κυρώνονται οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για την οριοθέτηση ΑΟΖ, η πρώτη εκ των οποίων, κατά τον Μπορέλ “έχει εκνευρίσει πολύ τους Τούρκους” και στο Βερολίνο, πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή, η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Στη συνάντηση αυτή, ο κ. Ζοζέπ Μπορέλ, αναμένεται να παρουσιάσει μια «εργαλειοθήκη επιλογών» για την επίλυση της κρίσης με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και όπως είπε στο Euractiv ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών, οι επιλογές αυτές δεν θα είναι μόνο κυρώσεις.

Στόχος του Μπορέλ, είναι η συνολική αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει με την Άγκυρα: από τις παράνομες έρευνες και τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, μέχρι τη μετανάστευση και την ανάμειξη της Τουρκίας στη Λιβύη και τη Συρία.

Οι κυρώσεις που θα στοχεύουν πρόσωπα και νομικές οντότητες θα είναι μέρος της συζήτησης. Η Αθήνα έχει ζητήσει κυρώσεις κατά διαφόρων τομέων της οικονομίας, που θα πλήξουν τις τουρκικές τράπεζες, αλλά όπως είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχους, οι προτάσεις Μπορέλ θα είναι «ευρύτερες», τονίζοντας παράλληλα ότι η Ε.Ε. έχει ήδη μειώσει τα προενταξιακά κονδύλια.

Επιπλέον, υπάρχει όπως είπε και μια χώρα-μέλος (δεν αποκάλυψε ποια είναι), η οποία ζητάει την πλήρη απόσυρση της Τουρκίας από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Στο Βερολίνο δεν αναμένεται πάντως η λήψη οριστικών αποφάσεων, αλλά αυτό που θα γίνει είναι «μια συζήτηση εις βάθος», ενώ οι αποφάσεις παραπέμπονται για τον Σεπτέμβριο.