Η Ελλάδα μεγαλώνει: Στα 12 από τα 6 μίλια προς δυσμάς, επεκτείνονται τα χωρικά μας ύδατα (Video)

Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας προς δυσμάς, από τα 6 στα 12 μίλια, ανακοίνωσε την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, για την ψήφιση των συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στο Λιμενικό Σώμα και στις Ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησε την τοποθέτησή του από βήματος της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση σχεδίων νόμου για κύρωση των συμφωνιών «μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων Θαλάσσιων Ζωνών τους» και μεταξύ «της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο Κρατών».

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού, στο video, ακολούθως:

Αναφερόμενος στη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης που έγινε τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο και τη διάσωση σχεδόν 100 ανθρώπων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «είναι μία ακόμη τρανή απόδειξη ότι η δράση μας στις θάλασσες δεν είναι μόνο εθνική αλλά και ανθρωπιστική». Ταυτόχρονα όπως είπε είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιμένουν να διαδίδουν fake news για δήθεν αδιαφορία της Ελλάδας για ανθρώπους οι οποίοι κινδυνεύουν στη θάλασσα.

Κατόπιν προέβη στην σημαντική ανακοίνωση της επέκτασης στα 12 μίλια για τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο: «Σε θάλασσες όπως η Μεσόγειος η έκταση της υφαλοκρηπίδας ταυτίζεται με την ΑΟΖ» σημείωσε λέγοντας πως τα νησιά μας, και το Καστελόριζο, έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. «Τίποτα δεν εμποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια»  πρόσθεσε. «Η διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με τις γειτονικές χώρες επαναφέρει το Διεθνές Δίκαιο και επιτρέψει την αξιοποίηση κοινών πόρων. Οι συνθήκες επαναθεμελιώνουν στην περιοχή ένα καθεστώς νομιμότητας».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ενεργή διπλωματία από μέρους της Αθήνας και πολιτική που ξεδιπλώνεται σταδιακά. «Η Ελλάδα διατηρεί ενεργά τα κυριαρχικά της δικαιώματα » υπογράμμισε.

Για τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ, με την Ιταλία & την Αίγυπτο, τόνισε:

«Δύο επίσημα κείμενο που οριοθετούν θαλάσσιες ζώνες και περιλαμβάνουν ρυθμίσεις καθοριστικές για τα εθνικά μας συμφέροντα. Έχουν μείζον πολιτικό και ιστορικό βάρος. Γι αυτό και θέλω να επισημάνω ότι ο λόγος μας ειδικά σήμερα πρέπει να είναι μετρημένος και υπεύθυνος.

Γιατί τα όσα θα ακουστούν σε αυτή την αίθουσα αποτελούν εξ αντικειμένου τεκμήρια που ανα πάσα στιγμή θα θελήσουν ίσως να τα χρησιμοποιήσουν κάποιοι για να υπονομεύσουν την εθνική μας κυριαρχία μας. Γι αυτό και ας είμαστε προσεκτικοί

Οι δύο συμφωνίες υπογράφηκαν με διαφορά λίγων εβδομάδων επιλύοντας όμως εκκρεμότητες δεκαετιών. Εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και αναγνωρίζουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με επήρεια σε όλα τα νησιά μας και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή. Νέα πραγματικότητα ειρήνης και ασφάλειας στις θάλασσές μας.

Οι δύο συμφωνίες σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας που δικαιούται και οφείλει να δικαιώνει καθημερινά. Το ρόλο του εγγυητή συνόρων και Μεσογείου. Του πρεσβευτή του Διεθνούς Δικαίου, σταθερού βραχίονα διαλόγου

Είναι ακριβώς ο λόγος που αναγνωρίζετε στην Ελλάδα ο ρόλος αυτός το τελευταίο διάστημα όλο και πιο έντονα. Ο Μακρόν μίλησε για Ευρωπαϊκή Κυριαρχία στην θάλασσά μας.  Και η καγκελάριος Μέρκελ μίλησε ανοικτά για δικαιώματα μελών της ΕΕ η αμφισβήτηση των οποίων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Οι δηλώσεις παράγουν δεδομένα και πλαισιώνονται από δηλώσεις άλλων χωρών Ισραήλ και Αραβικού κόσμου. Οι συμφωνίες Ελλάδος με Ιταλία και Αίγυπτο είναι διμερείς έχουν όμως ισχύ έναντι πάντων. Φωτεινό παράδειγμα διακρατικής συνεννόησης που βασίζεται στο Δίκαιο Θάλασσας και Διεθνές Δίκαιο και δείχνουν ότι μπορούν να ξεπεραστούν εμπόδια. Γνωρίζετε ότι για κάθε εξέλιξη στα εθνικά μέτωπα ενημερώνω προσωπικά του πολιτικούς αρχηγούς. Αυτό συνέβη και πριν από την υπογραφή της Συνθήκης με την Αίγυπτο», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

 Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη: