Δραματικές εξελίξεις: Ο Μάας δεν τα κατάφερε - Ώρα για Veto & κυρώσεις

Δεν απέδωσε τελικά η διαμεσολαβητική προσπάθεια του Βερολίνου, στην εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας,  με την επίσκεψη χθες Τρίτη του ΥΠΕΞ Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα.

Το Βερολίνο ζητά άμεση έναρξη διαλόγου αλλά η Άγκυρα δεν σταματά την αναθεωρητική δράση της και η Αθήνα δεν δέχεται να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών υπό καθεστώς εκβιασμών και απειλών.

Το χθεσινό κρεσέντο εμπρηστικής ρητορείας από την Τουρκία, με τον ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου να προαναγγέλλει ουσιαστικά στρατιωτική σύρραξη παρουσία του Χ. Μάας, ήταν μία κορύφωση της τουρκικής επιθετικότητας που κάνει μάταιες τις προσπάθειες της Α. Μέρκελ να βρει έναν συμβιβασμό που θα φέρει αποκλιμάκωση της έντασης.

Επόμενος γύρος

Ο επόμενος γύρος θα εξελιχθεί στο τέλος του μήνα. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου, αναμένεται να παρουσιάσει μία πρόταση που ακόμη δεν είναι σαφές ότι θα αποτελεί πρόταση κυρώσεων, όπως έχει ζητήσει η ελληνική διπλωματία.

Κοινοτικός αξιωματούχος μιλώντας για τις κυρώσεις, εκφράστηκε με έναν χρησμό λέγοντας ότι ο όρος «επιλογές» καλύπτει μια πιο ευρεία έννοια.

Εμμένει στην τήρηση ίσων αποστάσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο ίδιος τόνισε παράλληλα, πως  η ΕΕ πρέπει «να αντιμετωπίσει συνολικά τις σχέσεις με την Τουρκία», καθώς σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το μεταναστευτικό και σημείωσε ότι στόχος είναι η αποκλιμάκωση.

Έτσι κι αλλιώς ο κύβος θα ριφθεί στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Αλλά από το κλίμα στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ θα φανεί η κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, στο Βερολίνο μετέβη ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για την Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις 25 και 26 Αυγούστου, όπου αναμένεται να εξεταστεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι τρέχουσες εξελίξεις στη Λευκορωσία.

Με Veto θα πιέσει η Αθήνα: Γιατί όχι κυρώσεις και στην Τουρκία

Η κυβέρνηση παραμένει αποφασισμένη να θέσει Veto, στις κυρώσεις στη Λευκορωσία, εφόσον δεν αποφασιστούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Χθες πάντως, ήταν μια καλή μέρα για την Αθήνα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε δυσφορία σε βάρος του Ερντογάν για τις σχέσεις του με τη Χαμάς, έγινε κοινή ελληνοαμερικανική άσκηση και ο Χ. Μάας ήταν εξαιρετικά προσεκτικός. Ωστόσο, οι κυρώσεις δεν είναι βέβαιες. Και αυτό δημιουργεί μία πολύ ευαίσθητη ισορροπία όχι μόνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και στη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.