Στην Αθήνα ο Γερμανός ΥΠΕΞ - “Διάλογος σε κλίμα απειλών δεν μπορεί να γίνει”, διαμηνύει στην Τουρκία η Αθήνα

Με τις προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να κλιμακώνονται, πραγματοποιείται, σήμερα Τρίτη  η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η γερμανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και προσωπικά η καγκελάριος Μέρκελ για αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (Heiko Maas), θα έχει σειρά συναντήσεων σήμερα στην Αθήνα, προτού μεταβεί στην ‘Αγκυρα, με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο να βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών με τους ομολόγους του.

Η ατζέντα των συζητήσεων του κ. Μάας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια περιλαμβάνει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης “Gymnich” των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Χθες θυμίζουμε, η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τη «λύπη» της για την παράταση της τουρκικής NAVTEX, ενώ προειδοποίησε ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει την σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και ενδεχόμενη κλιμάκωσή της θα έχει ακόμη βαρύτερες συνέπειες.

«Λυπούμαστε για αυτή την ανακοίνωση της Τουρκίας. Από την δική μας σκοπιά, η παράταση των σεισμολογικών ερευνών του τουρκικού πλοίου εκεί αποτελεί στην παρούσα κατάσταση βήμα προς την λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παράταση της NAVTEX από την πλευρά της ‘Αγκυρας μέχρι τις 27 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιείται στο Βερολίνο το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

“Διάλογος υπό το κλίμα απειλών δεν μπορεί να γίνει”

Η επιθετική στρατηγική του Τούρκου προέδρου θέτει αντικειμενικά εμπόδια τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς το Βερολίνο, το οποίο σημειωτέον χθες απέφυγε να καταδικάσει ευθέως τις νέες τουρκικές Navtex.

Και αυτό, γιατί, για την Αθήνα τουλάχιστον, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι διερευνητικές επαφές δεν μπορούν να υπάρξουν, ούτε να δρομολογηθούν, με ταυτόχρονη παρουσία τουρκικών ερευνητικών πλοίων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. “Διάλογος υπό το κλίμα απειλών δεν μπορεί να γίνει” σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

“Η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής η Τουρκία”

«Το πλαίσιο συζήτησης με την Τουρκία δεν είναι ακορντεόν, είναι πολύ συγκεκριμένο: είναι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών που διεκόπη το Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Γι’ αυτό το πλαίσιο μιλάμε και για τίποτε άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο Στέλιος Πέτσας, λέγοντας πως η Τουρκία είναι αυτή που με τη συμπεριφορά της επικαλείται προσχηματικά το διάλογο και το Διεθνές Δίκαιο, ενώ με τις πράξεις της αδυνατεί να καταστεί αξιόπιστος συνομιλητής όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα.

Κατά τη σημερινή του επίσκεψη στην Αθήνα, ο κ. Μάας θα συναντήσει εκτός φυσικά από τον ομόλογό του Νίκο Δένδια, και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Αντιθέτως, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, θα έχει συνάντηση μόνον με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου και όχι με τον πρόεδρο Ερντογάν, γεγονός που η Αθήνα ερμηνεύει ως ένδειξη ενόχλησης από την πλευρά της Γερμανίας, για τις τελευταίες κινήσεις του Τούρκου Προέδρου

Ανησυχία για “σοβαρές συνέπειες”

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας την ένταση» που αναπτύσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε χθες ο Κριστόφ Μπούργκερ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, και εξέφρασε την ανησυχία του ότι «οι εντάσεις θα επιβαρύνουν περισσότερο τη σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε. και η περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες».

Όπως φάνηκε και από τη συνάντηση των δύο ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας, Εμμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ, στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν την περασμένη Πέμπτη, είναι σαφές πως το Βερολίνο κινείται σε συνεννόηση με το Παρίσι, διατηρώντας, ωστόσο, έναν διακριτό ρόλο.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι είναι ουσιαστικής σημασίας η Γερμανία «να παραμείνει σε διάλογο και με τις δύο πλευρές», αν και τόνισε πως σκοπός είναι Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους μεταξύ τους.

Η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα απασχολούν τη συζήτηση στο εσωτερικό της Γερμανίας, μεταξύ άλλων και για το αν το Βερολίνο θα πρέπει να συνεχίσει να προμηθεύει την Αγκυρα με εξοπλισμούς.

Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα (DeutschlandFunk), γερμανικές εταιρείες προμήθευσαν την Τουρκία με εξαρτήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή drones και UAV που αναπτύσσει η Άγκυρα τα τελευταία χρόνια. «Κατά τα έτη 2009 έως 2018, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξέδωσε συνολικά 33 άδειες για την παράδοση σχετικών ειδών και εξαρτημάτων και οι σχετικές εξαγωγές ανήλθαν συνολικά σε περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε, ενδεικτικά, το υπουργείο Οικονομικών σε απάντηση επερώτησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke).

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Χάικο Μαας, σε Αθήνα και Άγκυρα

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 11:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 12:00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Η συνάντηση με τον κ. Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί στις 12:40 ενώ με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Το απόγευμα , ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Τουρκία