Τσιάρας: Φυλάκιση έως και 3 έτη για fake news που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία

O υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η Πολιτεία εξετάζει τρόπους προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο διασποράς fake news, αναφορικά με την πανδημία του COVID-19.

Ήδη, όπως επεσήμανε, το άρθρο 151 του νέου ποινικού κώδικα προβλέπει φυλάκιση έως και 3 χρόνια για όσους διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Τόνισε δε ότι εάν διαπιστωθεί ότι η εφαρμογή των νέων διατάξεων δεν είναι αρκετά αποτελεσματική για τα συγκεκριμένα αδικήματα, είναι πολύ πιθανό μέσα από τις προτάσεις της ειδικής επιτροπής που παρακολουθεί το νέο ποινικό κώδικά, η πολιτεία να προχωρήσει σε αυστηροποίηση των ποινών για την διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Παραβίαση της καραντίνας

Ως προς την παραβίαση της καραντίνας όσων έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό, ο υπουργός σημείωσε πως η πράξη αυτή τυποποιείται  ως αδίκημα στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, όπου προβλέπεται φυλάκιση έως και 10 έτη αν κάποιος κριθεί υπαίτιος για το θάνατο ενός ανθρώπου, και μεγαλύτερες ποινές αν προκληθεί θάνατος περισσότερων ανθρώπων.

Δηλώσεις Κ.Τσιάρα

«Το ζήτημα είναι να μη φθάσουμε στην εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων αλλά να προλάβουμε πριν φτάσουμε εκεί».

Όσον αφορά τα δικαστήρια, ο υπουργός ανέφερε ότι θα εξεταστούν όλες οι τρέχουσες επιδημιολογικές εξελίξεις της χώρας και αυτήν την εβδομάδα  θα αποφασιστεί αν θα χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη λειτουργία τους.