Συνάντηση Γερμανού ΥΠΕΞ με Μητσοτάκη και Δένδια για τα ελληνοτουρκικά-Η ατζέντα, οι επιδιώξεις και οι στόχοι

Την Τρίτη 25 Αυγούστου αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα  ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.Στα πλαίσια της επίσκεψής του έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενώ θα πραγματοποιήσει  επίσκεψη και στο Εβραϊκό Μουσείο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών η επίσκεψη του κ. Μάας πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ενημέρωσης των κοινοτικών εταίρων για την ατζέντα εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η γερμανική προεδρεία της ΕΕ και τα κέντρα βάρους που θέτει.

Ωστόσο ο ίδιος εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο ότι το προσφυγικό και η Τουρκία θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον κ. Δένδια.

Συνομιλίες Μάας-Τσαβούσογλου στις αρχές Ιουλίου στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών

Προφανής στόχος του Χάικο Μάας είναι να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία προκειμένου να μην κλιμακωθεί ή ένταση που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες. Εξ αρχής η γερμανική προεδρία είχε ανακοινώσει δια στόματος της καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, ότι θα επιδιώξει να βελτιωθούν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις αρχές του μήνα στο Βερολίνο ο Χάικο Μάας είχε επισημάνει ότι προϋπόθεση για έναν «διάλογο σε βάθος» των Βρυξελλών με την Άγκυρα είναι η μείωση της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο. Παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ο κ. Μάας είχε δηλώσει:

«Καθόσον μας απασχολούν ζητήματα όπως οι γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Κύπρου ή ενδεχομένως στην Κρήτη, χώρες όπως η Κύπρος ή η Ελλάδα θα επιδεικνύουν ελάχιστη διάθεση να εμβαθύνουν εντός της ΕΕ τον διάλογο με την Τουρκία.»

Στο πλαίσιο αυτής της γερμανικής πρωτοβουλίας ο διπλωματικός σύμβουλος της καγκελαρίου, Γαν Χέκερ, συναντήθηκε πριν μια εβδομάδα στο Βερολίνο με τη διπλωματική σύμβουλο του Έλληνα πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, και τον στενό συνεργάτη του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, στην καγκελαρία. Η συνάντηση θα παρέμεινε μυστική αν δεν αποφάσιζε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, να τη δημοσιοποιήσει.