Παρέμβαση Γερμανίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις-Αποστολή Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα

Με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στα πλαίσια των προσπαθειών της Γερμανίας να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, θα επισκεφθεί την Τρίτη την Αθήνα και ακολούθως την τουρκική πρωτεύουσα.

Ο κ. Μάας θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης με τον Νίκο Δένδια και στη συνέχεια, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα μεταβεί στην Άγκυρα για επαφές με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την συνάντηση της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν χθες Πέμπτη 20 Αυγούστου , στην Κυανή Ακτή, όπου συμφώνησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα έστειλαν αμφότεροι σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν θα ανεχθούν απειλές κατά της κυριαρχίας μελών της ΕΕ.

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ για την επίσκεψη του Χάικο Μάας στην Αθήνα

«Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί την Τρίτη 25 Αυγούστου και ώρα 12:00, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas. Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και στην κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης “Gymnich” των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου. Με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο».

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, οπότε και θα επισκεφθεί τις δύο χώρες ο Γερμανός ΥΠΕΞ, θα έχει λήξει η παράνομη τουρκική Navtex. Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 26/8, η Βουλή των Ελλήνων θα κυρώσει τις συμφωνίες καθορισμού ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. Ακολούθως, στις 27/8 η Καγκελάριος Μέρκελ θα συναντηθεί με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον οποίο θα συζητήσει για την τρέχουσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις διαφορές δύο μελών της συμμαχίας, Ελλάδας και Τουρκίας.

Την Παρασκευή 28/8, ξεκινά το άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Βερολίνο, στο οποίο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να παρουσιάσει ένα έγγραφο επιλογών για πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας μετά την παραβίαση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.