Παραιτήθηκε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Η χθεσινή δήλωσή μου προκάλεσε σύγχυση και δημιούργησε πρόβλημα στον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε πρόθεσή μου. Έχω υπηρετήσει την πατρίδα επί δεκαετίες κι έχω μάθει πάντα να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Ως εκ τούτου υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού. Θα συνεχίσω να βοηθώ την πατρίδα και την κυβέρνηση με όποιο τρόπο μπορώ, όπως έκανα μέχρι τώρα».

Ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση και ευχαρίστησε τον κ. Διακόπουλο για τις υπηρεσίες του.

Οι δηλώσεις που οδήγησαν στην παραίτηση

Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό «Open», ο κ. Διακόπουλος ανέφερε ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis τελικά πραγματοποίησε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη δραστηριότητα του Oruc Reis, επεσήμανε: «έχει κάνει έρευνες για να μην κοροϊδευόμαστε. (….) Τις πρώτες μέρες δεν είχε κάνει καθόλου έρευνες, ούτε είχε απλώσει καλώδια ούτε ακούγαμε – γιατί με τα υδροφωνικά ακούμε αν κάνει έρευνες ή όχι.’Oταν εμείς “σηκώσαμε” το θέμα και είπαμε ότι δεν κάνει έρευνες, άπλωσε καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή “σηκώθηκε” λίγο ο καιρός και σταμάτησε τις έρευνες».

Ο κ. Διακόπουλος σημείωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση».

Διευκρινιστικές δηλώσεις

Μετά το κύμα αντιδράσεων που προκλήθηκε από τις παραπάνω δηλώσεις, ο κ. Διακόπουλος εξέδωσε διευκρινιστική δήλωση, στην οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε:

« H αναφορά μου αφορούσε “προσπάθεια” ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, “πραγματοποίηση”, με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξαγάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της».