Διευκρινίσεις Αλ. Διακόπουλου μετά το κύμα αντιδράσεων : «Tο Oruc Reis επιχείρησε να διεξάγει έρευνες αλλά τις διέκοψε»

Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων αναφορικά με το «Oruc Reis», ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος, είπε πως μίλησε ουσιαστικά για «προσπάθεια» ερευνών από το τουρκικό πλοίο σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Συγκεκριμένα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού δήλωσε:

«Για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις, θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής, αναφορικά με τις πρωινές μου δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Κατ’ αρχάς, σημείωσα ότι δεν θα αναφερθώ στην τακτική κατάσταση και ότι αυτή δεν είναι η αρμοδιότητά μου.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αναφορά μου αφορούσε ”προσπάθεια” ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως ”πραγματοποίηση”, με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX.

Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξαγάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της».

Τι είχε αναφέρει ο Αλ. Διακόπουλος σε πρωινή εκπομπή του ΟPEN

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN για τη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανέφερε τα εξής:

«Έχει κάνει έρευνες, μην κοροϊδευόμαστε, αλλά είναι λίγο πιο πολύπλοκο το θέμα. Δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός των ερευνών. Τις πρώτες μέρες δεν είχε κάνει καθόλου έρευνες, ούτε είχε απλώσει καλώδια, ούτε ακούγαμε-γιατί με τα υδροφωνικά τα ακούμε αν κάνει έρευνες ή όχι.

Όταν εμείς “σηκώσαμε” το θέμα και είπαμε ότι δεν κάνει έρευνες, άπλωσε καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή “σηκώθηκε” λίγο ο καιρός και σταμάτησε τις έρευνες. Ένα καλώδιο έχει, δεν έχει δύο. Για να σας δώσω μια μεταφορά: “μαρκάρει” την περιοχή του. Όποιος έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο του καταλαβαίνει τι εννοώ. Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση».