Ειδική προετοιμασία για επιστροφή σε εργασία - σχολεία, ανακοίνωσαν Κοντοζαμάνης-Χαρδαλιάς (Video)

Ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας αναμένεται να προτείνουν επιστήμονες με φόντο τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση, που γίνεται κάθε Τρίτη στη μία, από το νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στο Κτήριο Φάρος, επί της Λεωφόρου Κηφισίας.

Μαζί του σήμερα βρέθηκε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, με τον οποίον μοιράστηκαν την εκτενή ενημέρωση και κατόπιν απάντησαν σε ερωτήσεις.

Ο κ. Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε πως γίνεται ειδική προετοιμασία και για τα σχολεία, και επέμεινε ιδιαίτερα στην τήρηση των μέτρων προστασίας γενικά, επισημαίνοντας πως δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε.

  Δείτε το Video:

Δεν κρύβουμε στοιχεία – Το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια

Για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, τόνισε πως δεν ευθύνεται ο τουρισμός, καθώς σύμφωνα με το σύστημα PLF τα καταγεγραμμένα θετικά εισαγόμενα κρούσματα είναι 615 σε πάνω από 319.000 ελέγχους στις πύλες εισόδου, από τις οποίες πέρασαν πάνω από 2 εκατ. άτομα

Η μετάδοση του ιού οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία και τη μη τήρηση των προφυλάξεων, σημείωσε ο υφυπουργός, υπογραμμίζοντας τη σημασία της τήρησης αποστάσεων, χρήσης μάσκας, τήρησης μέγιστου αριθμού ατόμων, τήρηση ωραρίων και κανόνων υγιεινής.

Οποιαδήποτε χαλάρωση ανοίγει την πόρτα στον ιό, αυτή την πόρτα πρέπει να την αφήσουμε κλειστή. Ο τρόπος είναι ένας: τηρούμε όλοι τα μέτρα, κατέληξε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Υγείας από την πλευρά του απάντησε σε δημοσιεύματα που, όπως είπε, «ψευδώς αναγράφουν ότι αποκρύπτουμε κρούσματα. Καθημερινά ο ΕΟΔΥ ως αρμόδιος φορέας ανακοινώνει όλα τα κρούσματα της χώρας και την αντίστοιχη επιδημιολογική έκθεση. Κανείς δεν μπορεί ούτε να κάνει εικασίες ούτε να διαστρεβλώσει την πραγματική εικόνα. Αυτά που γράφονται περί εξυπηρέτησης συμφερόντων τα θεωρώ ανάξια σχολιασμού. Μέχρι σήμερα τα καταφέραμε γιατί παρείχαμε πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση. Δεν κρύψαμε τίποτα και ούτε θα το κάνουμε.

Κοντοζαμάνης : Αυξάνονται τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό ...

Οι ανακοινώσεις του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε 400 προσλήψεις στα νοσοκομεία από Σεπτέμβρη. Επίσης ανέφερε πως δημιουργούνται 50 νέες ΜΕΘ.

Επίσης αυξάνονται τα νοσοκομεία αναφοράς για κορωνοϊό σε όλη τη χώρα. Υποστήριξε πως από την αρχή το υπουργείο Υγείας ανταποκρίθηκε επαρκώς στους εργαστηριακούς ελέγχους για κορωνοϊό. Συνολικά έχουν γίνει περίπου 750.000 τεστ.

«Από τις αρχές Σεπτεμβρίου εντάσσονται στις ΜΕΘ 1.650 επαγγελματίες νοσηλευτές για την αποκτηση ειδικότητας στην εντατική ιατρική και 600 νοσηλευτές υγείας. Υπάρχει επάρκεια υλικών. Αποθέματα δημιουργούνται από διαγωνισμούς, δωρέες κτλ.» πρόσθεσε ο υφυπουργός Υγείας.

«Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ παραλάβαμε 557 τον Ιούλιο του 2019. Ένα χρόνο μετά φτάσαμε τις 901 και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 1.200 κλινών ΜΕΘ. Από το σύνολο των 901 κλινών ΜΕΘ είναι ανεπτυγμένες 186 αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό. Ο αριθμός αυτός είναι δυναμικός. Την περίοδο της πανδημίας οι κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για Covid είχαν πλησιάσει τις 400» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και διευκρίνισε ότι «η κάλυψη αυτών των κλινών σήμερα δεν ξεπερνάει το 21% με 32 στο σύνολο των 186 διαθέσιμων».

Σε ό,τι αφορά τον διαγνωστικό έλεγχο ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι από τις 26 Φεβρουαρίου οποτε και διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα αντιδράσαμε ακαριαία καθώς έχει 15πλασιαστεί ο καθημερινός αριθμός εξετάσεων. «Από 800 τεστ την ημέρα στο τέλος Φεβρουαρίου, φτάσαμε τα 6.500 τον Ιούνιο και τα πάνω από 12.000 τεστ την ημέρα. Συνολικά έχουν διεξαχθεί περίπου 750.000 τεστ μοριακού ελέγχου».

Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι «είναι σε εξέλιξη η κοινή προμήθεια από την ΕΕ για ρεμντεσιβίρη. Η Ελλάδα έχει παραλάβει στο πλαίσιο του πρώτου κύματος 178 φιαλίδια και υπάρχουν 85 διαθέσιμα από την αρχή της πανδημίας στα νοσοκομειά αναφοράς».