Αναποφάσιστη η ΕΕ, στα ελληνοτουρκικά - Η σημασία της συνάντησης Μακρόν-Μέρκελ

Στις 20 Αυγούστου θα συναντηθούν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμμανουέλ Μακρόν και μεταξύ άλλων, θα συζητήσουν και για τα ελληνοτουρκικά.  Η συνάντηση αναμένεται να παρουσιάσει έντονο διπλωματικό ενδιαφέρον γιατί, προφανώς, θα καθορίσει και τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα της τουρκικής παράνομης δράσης στην ανατολική Μεσόγειο, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα.

Τα δεδομένα λοιπόν, μέχρι στιγμής έχουν ως εξής:

  • Η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να αποφασίσει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Οι Ευρωπαίοι εταίροι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο και αισιοδοξούν ότι η ένταση θα αποκλιμακωθεί χωρίς τη δική τους παρέμβαση. Ο Γάλλος πρόεδρος στηρίζει δυναμικά αλλά δεν έχει τη δύναμη να επιβάλει “γραμμή” ερήμην της Γερμανίδας καγκελαρίου η οποία τηρεί, αυστηρά, ίσες αποστάσεις.
  • Το Βερολίνο ενοχλήθηκε με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία επειδή ερέθισε τον Ρ.Τ.Ερντογάν ενώ είχε αποσύρει το Oruc Reis μετά από παρασκηνιακή συμφωνία με την Μέρκελ. Για το λόγο αυτό δεν παρεμβαίνει και δεν ασκεί πίεση στην Άγκυρα. Αντίθετα, μπλόκαρε το κοινό ανακοινωθέν στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
  • Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται. Βρίσκονται σε φάση προεκλογικής εσωστρέφειας και καθόλου δεν επιθυμούν ενεργό εμπλοκή στα ελληνοτουρκικά. Ενθαρρύνουν, όμως, το διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.
  • Το ΝΑΤΟ, ενώ πρόκειται για ένταση μεταξύ δύο κρατών-μελών του, κρατά στάση ουδετερότητας και αδιαφορίας. Πρόκειται, άλλωστε, πια για έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό χωρίς μεγάλη παρεμβατική δύναμη στις διεθνείς εξελίξεις.

Πιθανή συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν στην εξοχική κατοικία του | ΣΚΑΪ

Η σημασία όλων αυτών

Όλοι οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας πιστεύουν, πως αφού αποχωρήσει το Oruc Reis στις 23 Αυγούστου, όπως ορίζει η NAFTEX, πρέπει να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας ή άλλου τύπου συνομιλίες ώστε να προκύψει κάποιο αποτέλεσμα μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου όταν η Αγκυρα έχει προγραμματίσει έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές που καλύπτονται από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία νοτίως της Κρήτης και μεταξύ Ρόδου και Κρήτης.

Στις παρασκηνιακές επαφές μεταξύ Βερολίνου-Αθήνας-Αγκυρας το μήνυμα που εκπέμπεται από γερμανικής πλευράς είναι σταθερό: Συζητείστε, κρατήστε ανοιχτούς διαύλους, γιατί μόνο έτσι θα αποφευχθεί το ατύχημα. Ως προς αυτό συμφωνούν και οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον.