Ημέρα αποφάσεων: Τι αναμένουμε από Ευρωπαϊκή Ένωση – Ουάσιγκτον, για την τουρκική παραβατικότητα

Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από ελληνικό αίτημα εξαιτίας της τουρκικής παραβατικότητας, και νωρίς το βράδυ αναμένεται να στείλει αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να γίνει και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τα ελληνοτουρκικά-ευρωτουρκικά εάν χρειαστεί, με τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας να παραμένουν πάντα στο τραπέζι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο από τη Βιέννη όπου θα βρίσκεται μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς στην πρωτεύουσα της Αυστρίας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, όπως και με τον Αυστριακό, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Από την προετοιμασία που έχει γίνει, προκύπτει μέχρι και στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο.

Κατά την επίσκεψή του στην αυστριακή πρωτεύουσα θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης, από κοινού με τον Αυστριακό ομόλογό του, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα ενημερώσει τους ομολόγους του, μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισήμαιναν ότι το αίτημα της Ελλάδας να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας έγινε άμεσα αποδεκτό.

Στη σχετική του επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο Νίκος Δένδιας είχε ζητήσει να συζητηθεί η δέουσα αντίδραση της ΕΕ έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας. Στην ίδια επιστολή, ο Έλληνας υπουργός τόνιζε ότι η υπαναχώρηση της Τουρκίας από το διάλογο με την Ελλάδα, τον οποίο διευκόλυνε η Γερμανία, έγινε υπό το πρόσχημα της σύναψης της ελληνο-αιγυπτακής συμφωνίας, μιας καθόλα νόμιμης.

Όσον αφορά τις συνομιλίες του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνουν, ότι η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς στο αίτημα της Ελλάδας γι’ αυτή τη συνάντηση, μόλις μία ημέρα μετά τη σαφή τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι ενδεικτική της εδραιωμένης αντίληψης εταίρων και συμμάχων για την τουρκική παραβατικότητα.

Αντίληψη η οποία αντικατοπτρίζεται και στην ξεκάθαρη ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή διπλωματία, όπως προσέθεταν, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Αυστριακό ομόλογό του, που θα πραγματοποιηθεί πριν από το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, ενώ θα συζητηθούν και ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.