Στοίχημα εθνικής ενότητας: Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει για τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός

Τηλεφωνικά ενημερώνει σήμερα Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τους πολιτικούς αρχηγούς, σε μία προσπάθεια διαμόρφωσης ενός εθνικού μετώπου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα που κλιμακώθηκε επικίνδυνα την Δευτέρα, με την είσοδο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis.

Ο πρωθυπουργός, θα τους ενημερώσει αναλυτικά για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, για τις επαφές που είχε ο ίδιος με την ηγεσία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά και για τις πρωτοβουλίες της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ που εμπλέκεται ενεργά στο παρασκήνιο στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Τον κύκλο των τηλεφωνημάτων ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, φυσικά με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, με την οποία επικοινώνησε πρώτα και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι δύσκολο να βρεθεί έδαφος για συνεννόηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι δεν έγινε ό,τι επί πρωθυπουργίας Τσίπρα το 2018 όταν απετράπη η είσοδος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους. Θεωρούν, δηλαδή, ότι κακώς αφέθηκε να ποντίσει καλώδια το Oruc Reis.

Ενδεικτική είναι η ανάρτηση που έκανε χθες ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος: “Επίσημη ενημέρωση ακόμη δεν έχουμε, αν και τη ζητήσαμε, όσα διαρρέονται όμως είναι ανησυχητικά (και τραγελαφικά): κατά τις διαρροές, το Oruc Reis έχει ποντίσει εδώ και ώρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά “δεν διεξάγει έρευνες λόγω θορύβου των παρακείμενων πλοίων”. Δεν υπερασπίζεσαι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας κάνοντας “θόρυβο”. Η Κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει έμπρακτα κάθε αμφισβήτηση τους, για να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα, όπως έκανε η Ελλάδα το 2018».

Ούτε στην Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται ευχαριστημένοι με τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Καταγγέλλουν σταθερά μυστική διπλωματία και προειδοποιούν για κίνδυνο δημιουργίας τετελεσμένων από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει στοιχειώδη συναίνεση, αν και γνωρίζει ότι δεν θα αντιμετωπίσει συνομιλητές που έχουν θετική προδιάθεση.

Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός θα επιμείνει, έχοντας την βεβαιότητα, ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν πρόκειται να σταματήσει την επιθετική τακτική του και ότι η δημιουργία αρραγούς εθνικού μετώπου θα ενίσχυε σαφώς και καθοριστικά την ελληνική διαπραγματευτική θέση.