Κόκκινος συναγερμός για την πανδημία: Σκέψεις για αυστηρότερα μέτρα - Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με τους ειδικούς, θα έχει σήμερα στις 11:00, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να γίνει αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης και σχεδιασμός για την πρόληψη συνέχισης ή επίτασης της έξαρσης της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και με όλες τις ενδείξεις, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν έκτακτα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Οι τρεις κύριοι λόγοι ανησυχίας:

  • Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και οι νέες διασωληνώσεις.
  • Η διασπορά του κορωνοϊού στην επικράτεια.
  • Οι εστίες υπερμετάδοσης που πολλαπλασιάζονται.

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι λιτανείες του Δεκαπενταύγουστου, όπως επίσης τα πανηγύρια, θα ακυρωθούν. Αλλά η Ιερά Σύνοδος διαφωνεί και υπάρχει το ενεδεχόμενο ανταρσίας από ιερείς που σε μια τέτοια περίπτωση θα φέρουν σε δύσκολη θέση την πολιτεία. Στο παρασκήνιο, γίνονται προσπάθειες συνεννόησης με την ηγεσία της Εκκλησίας ώστε να αποφευχθούν συνωστισμοί με θρησκευτικό περιεχόμενο αλλά και να μην δημιουργηθεί σύγχυση στην κοινή γνώμη με το διπλό μήνυμα που θα εκπεμφθεί.

Οι επιστήμονες έχουν ενημερώσει την κυβέρνηση ότι την αύξηση των κρουσμάτων αυτή την περίοδο θα τη δούμε στις ΜΕΘ το φθινόπωρο και αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου. Τόσο που υπάρχει σκέψη για ματαίωση των εκδηλώσεων της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τη λειτουργία των σχολείων (με μάσκες ή εκ περιτροπής).

Το βέβαιο είναι ότι τις επόμενες μέρες θα ενταθούν οι έλεγχοι για χρήση μάσκας σε ΜΜΜ, πλοία, κλειστούς χώρους ενώ δεν αποκλείονται νέα τοπικά lockdown κατά το μοντέλο που ακολουθείται στον Πόρο.

Υπάρχει η εισήγηση ακόμη και για επαναφορά του 13033 ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις αλλά σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο δεύτερου καθολικού lockdown.