Κίνηση ματ η συμφωνία Αθήνας-Καΐρου – Αλλάζει τα δεδομένα στη ΝΑ Μεσόγειο

Ανατρέπει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, η υπογραφή της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου και εκ των πραγμάτων δημιουργεί τη νομική βάση για προσφυγή όλων των εμπλεκόμενων χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η ελληνική διπλωματία αναλαμβάνει έτσι μία πρωτοβουλία, που μπορεί να επιταχύνει τη διευθέτηση χρόνιων εκκρεμοτήτων στα ελληνοτουρκικά με τους δικούς της όρους. Και γι αυτό η Άγκυρα είναι εξοργισμένη. Τόσο που έγιναν διαρροές από την τουρκική πλευρά, ότι μπορεί να αναβληθεί ή και να ματαιωθεί η προγραμματισμένη για τις 24 Αυγούστου επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών που σταμάτησαν το 2016. O Toύρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου διεμήνυσε ήδη ότι “η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη” και η χώρα του θα το αποδείξει.

Η μεγάλη ανατροπή

Με την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει λόγους να είναι απογοητευμένος. Γιατί ήθελε έναν ελληνοτουρκικό εφ’όλης της ύλης διάλογο από τη θέση ισχύος που έδινε στην Άγκυρα το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Τώρα αυτή η διαπραγματευτική υπεροχή καταλύθηκε και αν αποφασίσει να μπει σε διαδικασία διαλόγου θα το κάνει επί ίσοις όροις και ελαφρώς σε μειονεκτική θέση, δεδομένου ότι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία αναγνωρίζεται διεθνώς σε αντίθεση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο που είναι παράνομο και αυθαίρετο.

Για την ελληνική πλευρά, η απόφαση της Αιγύπτου να πλήξει τον Ρ.Τ.Ερντογάν που προσπαθεί να εμφανιστεί ως ηγέτης ολόκληρου του ριζοσπαστικού ισλάμ – και συνδέεται με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους που κάνουν αντιπολίτευση στον πρόεδρο Σίσι – είναι πολύ σημαντική. Ιδιαίτερα, δεδομένου ότι η Τουρκία προσέφερε στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ για να τη δελεάσει ώστε να μην προχωρήσει σε συμφωνία με την Αθήνα.

Αλλάζει το τοπίο στην εξωτερική πολιτική

Διπλωματικές πηγές έχουν δίκιο να μιλούν για μια κίνηση που «κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική», αυξάνοντας το κυριαρχικό αποτύπωμα της χώρας που δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Το ερώτημα που δεν έχει ακόμη απαντηθεί είναι τι λέει η Μέρκελ για όλα αυτά. Η συμφωνία της με τον Ερντογάν, που οδήγησε σε αναστολή του ερευνητικού προγράμματος του Oruc Reis, δεν προέβλεπε μια τέτοια εξέλιξη.

Άλλο ενδιαφέρον ερώτημα είναι αν θα συμμεριστεί ολόκληρη η ΝΔ την άποψη ότι πρόκειται για εθνική επιτυχία. Η Κρήτη δεν έχει, με βάση τη συμφωνία αυτή, 100% επήρεια και η oριοθέτηση καλύπτει μόνο τη μισή Ρόδο. Τα αντέχουν αυτά οι “σκληροί” της ΝΔ;

Κυρ. Μητσοτάκης: Επαναφέρει την νομιμότητα, η  συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

«Η επίσκεψή μου στην ακριτική Χάλκη, στη Δωδεκάνησο, πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τη χώρα μας, τη διεθνή νομιμότητα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα, υπογράψαμε με την φίλη Αίγυπτο συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μας» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε: «χρειάστηκαν 15 χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις Θαλάσσιες Ζώνες τους».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μία συμφωνία καθ’ όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. «Μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο» υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι με την Αίγυπτο, όπως και πριν από λίγους μήνες με την Ιταλία, αποδείξαμε ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. «Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε με όλους τους γείτονές μας. Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο» τόνισε.

Η θέση των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας, επισήμανε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχετικά με την συμφωνία της Ελλάδας και της Αιγύπτου.