Η τουρκική παραβατικότητα στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη με την ΥΠΕΞ της Ισπανίας

Μεγάλο μέρος της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Arancha González Laya, απασχόλησε η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. 

Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις και με έμφαση ανέδειξε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, ενώ συζητήθηκε και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενέργειες που έχουν καταδικαστεί άλλωστε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας επαναβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και συμφώνησαν στην ανάγκη εμβάθυνσης και διεύρυνσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα των επενδύσεων.

Συζητήθηκε επίσης η συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής και κοινού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την ανάγκη συνεργασίας των δυο πλευρών προκειμένου να ανταλλάξουν ιδέες για την καλύτερη και ταχύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που αποφασίστηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή της συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, η Ισπανίδα υπουργός εμφανίστηκε έντονα επικριτική σε σχέση με την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, αλλά παρέμεινε ουδέτερη και απαθής όταν ο Σουλτάνος ισχυρίστηκε ότι επί Αττατούρκ “οι Τούρκοι πέταξαν τους ‘Ελληνες στη θάλασσα”.

Στη συνέχεια η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών έχει συνάντηση, με τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Δένδια.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι συζητήσεις θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το μεταναστευτικό, ενώ με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.