Πιθανή επίσκεψη Μέρκελ σε Αθήνα & Άγκυρα τον Σεπτέμβριο – Τι σχεδιάζει για Ελληνοτουρκικά & Κυπριακό

Tιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ θα είναι η Γερμανία και με αυτή την αφορμή στα εγκαίνια έχει προσκληθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Δια της διπλωματικής οδού δεν έχει δοθεί ακόμη ούτε θετική ούτε αρνητική απάντηση από τη γερμανική πλευρά και ο λόγος είναι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ότι μπορεί να έρθει αλλά δεν θα είναι για τη ΔΕΘ.

Αν η Άνγκελα Μέρκελ αποφασίσει να επισκεφθεί τη χώρα μας, το πιθανότερο είναι ότι πριν ή μετά θα περάσει και από την Τουρκία και το περιεχόμενο των συνομιλιών της στις δύο πλευρές του Αιγαίου θα έχει έντονα διπλωματικό ενδιαφέρον και καθοριστική για την πορεία των ελληνοτουρκικών υποθέσεων σημασία.

Οι επιδιώξεις της Γερμανικής Προεδρίας

Στη διάρκεια του εξαμήνου της γερμανικής προεδρία της ΕΕ, η Α. Μέρκελ φαίνεται πως θέλει να προωθήσει μια επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών και των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για το λόγο αυτό βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Ρ.Τ.Ερντογάν.

Οι εκλογές στα κατεχόμενα τον Οκτώβριο θα είναι μια σημαντική στιγμή για τον σχεδιασμό της. Εάν εκλεγεί ο Μ. Ακιντζί, που είναι ο μετριοπαθέστερος διεκδικητής της προεδρίας, θα ασκηθούν πιέσεις για την πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης προκειμένου να επιδιωχθεί λύση του κυπριακού και, αν δεν επιτευχθεί, μια συμφωνία για την αξιοποίηση του πλούτου από την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Η Μέρκελ θεωρεί δίκαιο το αίτημα, για ισότιμη συμμετοχή στον ενεργειακό πλούτο

Η Μέρκελ φέρεται να θεωρεί δίκαιο το αίτημα της Άγκυρας και των Τουρκοκυπρίων για ισότιμη συμμετοχή στον ενεργειακό πλούτο ακόμη και αν η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η απόφασή της για ένα ταξίδι σε Αθήνα-Άγκυρα, με αφορμή τη ΔΕΘ, θα ληφθεί ανάλογα με τη στάση της Άγκυρας στη διάρκεια του Αυγούστου. Εάν συντηρηθεί η ένταση, έστω και σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, δύσκολα θα επισκεφθεί τη χώρα μας, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές.

Εάν υπάρξει μία περίοδος ηρεμίας και σταθερότητας, μπορεί να επιλέξει ένα τέτοιο ταξίδι ακριβώς για να υπογραμμίσει ότι χάρη στις προσπάθειες της ίδιας ανοίγει νέο κεφάλαιο στα ελληνοτουρκικά.