Αποκλιμάκωση με την Τουρκία, αλλά υπό προθεσμία & υπό αίρεση - Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις

Ψυχραιμία και ικανοποίηση για την αποκλιμάκωση της έντασης, επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Το Oruc Reis, παραμένει αγκυροβολημένο, ενώ τα τουρκικά πλοία σταδιακά αποχωρούν. Από την ελληνική πλευρά τηρείται παράλληλα στάση αναμονής, για τη συμπεριφορά της Τουρκίας το επόμενο διάστημα, ενώ οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σταθερά σε επιφυλακή

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ι. Καλίν έχει προσδιορίσει την ατζέντα ενός δυνητικού ελληνοτουρκικού διαλόγου θέτοντας, εκτός από θέμα γκρίζων ζωνών, ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου (πέρα από την υφαλοκρηπίδα, τον εναέριο χώρο κοκ).

Ανάπαυλα στο Αιγαίο: Τραπέζι διαπραγματεύσεων “εφ’όλης της ύλης”

Στο υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζουν, όπως επισημαίνει το economico.gr, ότι οι πιέσεις εταίρων και συμμάχων για εφόλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία το επόμενο διάστημα θα ενταθούν. Ειδικά η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο θεωρούν ότι οι δυο πλευρές πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι χωρίς όρους και προαπαιτούμενα.

Η απάντηση της κυβέρνησης είναι σταθερά ίδια: Η Άγκυρα πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, διαφορετικά η ελληνοτουρκική προσέγγιση δεν είναι δυνατή.

Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» έγραψε ότι οι δραστηριότητες της Άγκυρας σε σχέση με την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων ενδέχεται να μεταφερθεί σε μη αμφισβητούμενες περιοχές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προσωρινή ανάπαυλα και αποκλιμάκωση της έντασης «δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη». Αποδίδεται στις διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.