Η "λύση" της κυβέρνησης για τα αναδρομικά - Αλλαγές στην ΣυνΕργασία

Όπως προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την εβδομάδα που ξεκινά, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη λύση στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση για την απόδοση των αναδρομικών που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας στους δικαιούχους συνταξιούχους.

Η “λύση” θα είναι οριζόντια, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να αποφύγει ένα νέο κύμα προσφυγών, που πέραν των άλλων, συνεπάγεται ένα πρόσθετο οικονομικό βάρος για τους πολίτες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην καταβολή, στην παρούσα χρονική συγκυρία, των αναδρομικών μόνο για τον ιδιωτικό τομέα και για τις κύριες συντάξεις, χωρίς ωστόσο, να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις σε σχέση με τον τρόπος χορήγησης του ποσού προς τους δικαιούχους, που θα εξαρτηθεί από το τελικό κόστος της παρέμβασης.

Όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, εάν το ποσό περιορίζεται σε λιγότερο από 1,5 δισ. ευρώ, το πιθανότερο είναι η καταβολή να γίνει άμεσα και εφάπαξ, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι προϋπολογισμοί των επόμενων ετών, που δεν θα έχουν να σηκώσουν το βάρος των συνεπειών του κορωνοϊού. Εάν, ωστόσο,  είναι πολύ μεγαλύτερο, τότε  η πληρωμή θα γίνει σε βάθος χρόνου και σε δόσεις.

Σε κάθε περίπτωση κρίσιμο για την τελική απόφαση είναι να διατηρηθούν «εφεδρείες» στα κρατικά ταμεία, ώστε παράλληλα να στηριχθούν οι απασχολούμενοι στον τουρισμό, που μέχρι την έναρξη της επόμενης σεζόν θα έχουν περιορισμένο ή μηδενικό εισόδημα.

Στήριξη της εργασίας – Νέες αλλαγές στην ΣυνΕργασία

Η δεύτερη κρίσιμη προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι η στήριξη της εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή θα προωθηθούν νέες αλλαγές στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες (Κ), η κυβέρνηση προσανατολίζεται να βελτιώσει το σκέλος που αφορά την επιδότηση από το κράτος κατά 60% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων κατά τις ημέρες που δεν απασχολούνται, καθώς οι εργοδότες, με το υφιστάμενο πλαίσιο, επιβαρύνονται χωρίς να έχουν προσφορά εργασίας. Ετσι, η κάλυψη σχεδιάζεται να φτάσει στο 100%.

Κατά τις ίδιες πηγές, στα «σκαριά» βρίσκεται και ένα πρόγραμμα επιδότησης της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Το σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας. Συγκεκριμένα αναζητούνται δικλίδες ασφαλείας, ώστε να αποφευχθεί ένα κύμα απολύσεων προκειμένου στη συνέχεια ορισμένοι να επωφεληθούν από τις ευεργετικές του διατάξεις, καθώς στόχος είναι να υπάρξει πραγματική αύξηση των θέσεων απασχόλησης.