Nέα δεδομένα στην υπόθεση Novartis: Δύο διαφορετικά πορίσματα από τους εισαγγελικούς λειτουργούς για την Ελένη Τουλουπάκη

Νέα δεδομένα στο δικαστικό σκηνικό με φόντο την πολύκροτη υπόθεση της Novartis , δημιουργούν τα δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πορίσματα που συνέταξαν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ.κ. Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης,σχετικά με την ποινική μεταχείριση της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

Πιο συγκεκριμένα, προέκυψε διχογνωμία μεταξύ των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου που διενεργούν την έρευνα για τους χειρισμούς στην υπόθεση Νovartis, που τώρα καλείται να λύσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Βαγγέλης Ιωαννίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη μια πλευρά ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Λάμπρος Σοφουλάκης είχε την άποψη ότι οι εισαγγελείς διαφθοράς ενήργησαν σύννομα και δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους τα οποία να δικαιολογούν την άσκηση ποινικής δίωξης για τις πράξεις που τους αποδίδονται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σοφουλάκης ζητά ποινικό έλεγχο για:

  • Τον εισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή  σχετικά με τα  αδικήματα της ψευδορκίας και της ψευδούς  καταμήνυσης αναφορικά με  όσα έχει καταθέσει σε εισαγγελείς και προανακριτική επιτροπή. Επιπλέον, ζητά να διενεργηθεί έρευνα για παράβαση καθήκοντος σχετικά με  τα στοιχεία τα οποία φέρεται να αρνήθηκε  να παραλάβει από τους Αμερικανούς  στη διάρκεια ταξιδιού με τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, στη Βιέννη, την περίοδο που ήταν επόπτης του έργου τους, αλλά και για την ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων πολιτικών προσώπων τις οποίες ο ίδιος είχε αρχειοθετήσει. Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτές οι μηνύσεις , σε συνδυασμό με τις αναφορές του κ. Αγγελή αποτέλεσαν τη βάση για τη διενέργεια  της προκαταρκτικής εξέτασης  από τους κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη ,αλλά και τη βάση για τη διενέργεια της έρευνας από τη Βουλή, που κατέληξε  στην πρόταση από την πλειοψηφία για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Δ.Παπαγγελόπουλου.
    Την εισαγγελέα  Ελένη Ράικου: Ζητά τη διενέργεια έρευνας για  ψευδορκία και ψεύδη καταμήνυση για τις καταθέσεις της, καθώς και για  αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης εξαιτίας της εμπλοκής του συζύγου της στην υπόθεση Novartis.
  • Τέλος, ζητά κατά περίπτωση να διενεργηθεί έρευνα για τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενο  στη βασική δικογραφία για τη Νοvartis Νίκο Μανιαδάκη για το αδίκημα της ψευδορκίας, για το πρώην στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας και επίσης κατηγορούμενο Κωνσταντίνο Φρουζή για ψευδορκία και ψεύδη καταμήνυση και για τον μάρτυρα Νίκο Μανία για ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση .

Από την άλλη πλευρά, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής ζητεί να ασκηθεί ποινική σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Παράλληλα, για τους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς εκτιμά ότι δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις και τίθεται η δικογραφία στο αρχείο.

Και τα δύο πορίσματα των  αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη, βρίσκονται ήδη στα χέρια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελου Ιωαννίδη, ο οποίος αφού μελετήσει, αναμένεται άμεσα να αποφασίσει τόσο για την άσκηση ποινικής δίωξης, όσο και για την παραγγελία νέου κύκλου ερευνών.