Ο συμβολισμός της 24ης Ιουλίου & οι “χλιαρές” διεθνείς αντιδράσεις, που αποθρασύνουν τον Ερντογάν

Την ημέρα της επετείου υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, που υπεγράφη στην Ελβετική πόλη, στις 24 Ιουλίου του 1923, ορίζοντας ουσιαστικά τα όρια των εδαφών της Τουρκίας, επέλεξε και προφανώς όχι τυχαία, ο λάτρης των συμβολισμών και των κρυφών μηνυμάτων Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την πρώτη προσευχή στο… “τζαμί” πλέον Αγία Σοφία… Η Ελλάδα και η κοινή γνώμη διεθνώς, έχουν συγκλονιστεί.

Πώς αντιδρά όμως επί του πρακτέου, σε πολιτικό επίπεδο η διεθνής διπλωματία;

Δεν παρεμβαίνει η ΕΕ, βάζει πλάτη ο Τραμπ, “ψιθυρίζει” η ορθόδοξη Μόσχα

Δεν ήταν καθόλου καλή μέρα, η χθεσινή για την ελληνική διπλωματία. Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιορίστηκε απλώς στο να καταδικάσει τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί και τίποτα άλλο.

Οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εμπεριέχουν πολλά “αν” και απλώς παραπέμπονται, έτσι γενικά και αόριστα στο μέλλον, ενώ δεν εξετάστηκε καμία άλλη σοβαρή ιδέα για την άσκηση πίεσης στην Άγκυρα.

Εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων, η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της και επενδύει στη διπλωματία κορυφής που ασκεί ήδη ο πρωθυπουργός με προσωπικές επικοινωνίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο τέλος της εβδομάδας.

Χθες, είχε επικοινωνία για το θέμα με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ενώ, επενδύει πολλά στην συνάντηση, που θα έχει στο περιθώριο της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, την Παρασκευή, με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν.

Κατά τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκο Δένδια, στο χθεσινό συμβούλιο “κατεγράφη ευρύτατη συναίνεση” για την εκπόνηση καταλόγου περαιτέρω μέτρων, ήτοι κυρώσεων, «εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της».

Οι θέσεις των χωρών-μελών στο συμβούλιο της Δευτέρας

Διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το economico.gr, υποστήριζαν, ότι τα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα αφορούν τομείς σκοπούμενων κυρώσεων, ενώ προσέθεταν, ότι στο πλευρό της Ελλάδας συνετάχθησαν από την πρώτη στιγμή χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία και η Σουηδία.

Ακόμη πιο σκληρή τάση φέρεται να τήρησε η Αυστρία, που ζήτησε έως και διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ – Τουρκίας.

Μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ κάλεσαν τις τουρκικές αρχές “να επανεξετάσουν άμεσα και να αλλάξουν την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφία σε τζαμί”…

Η “αλληλεγγύη” της… μη παρέμβασης

Τυπικά η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα. Ουσιαστικά δεν παρεμβαίνει. Είναι πολύ ενδεικτική η στάση του Βερολίνου. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Ζάιμπερτ, αφού εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση Ερντογάν, ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει τις πολιτικές σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας γιατί είναι… πολιτιστικό ζήτημα!

Ο Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν και δεν τρέχει τίποτα για την ορθόδοξη Μόσχα, ενώ η διοίκηση Τραμπ κάνει πλάτες στον Τούρκο πρόεδρο.

Αυτή η δυσμενής διπλωματική συνθήκη βρίσκει τη χώρα μας σε δύσκολη κατάσταση. Η πανδημία, η ύφεση και η πόλωση δημιουργούν ένα βαρύ πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να διασφαλίσει συμμαχίες στο εξωτερικό την ώρα που δεν υπάρχουν συμμαχίες στο εσωτερικό.

Στην βαρβαρότητα της Τουρκίας, προτάσσουμε τον πολιτισμό μας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας “άδειασε” χθες τον υπουργό Αγροτική Ανάπτυξης Μ. Βορίδη για την πρότασή του να μετατραπεί το μουσείο Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη σε μουσείο Γενοκτονίας. Αποστάσεις πήρε και ο βουλευτής της ΝΔ Α. Συρίγος. Την ίδια ώρα ο βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ Ζήσης Τζηκαλάγιας έκανε μια ανεκδιήγητη ανάρτηση:

“Στην βαρβαρότητα της Τουρκίας προτάσσουμε τον πολιτισμό μας. Με την πέννα και την μουσική μας ακτινοβολούμε στην οικουμένη. Αν κινδυνέψουν όμως τα ιερά και τα όσια μας πιάνουμε και το ντουφέκι. Γιατί μέσα μας δεν έσβησε ο θρύλος πως “πάλιν με χρόνους με καιρούς πάλιν δικιά μας θάναι“.

Αυτές οι ακρότητες προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου, παρά τους χαμηλούς τόνους που κρατούν. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουν εθνικολαϊκιστικά ξεσπάσματα, ενώ γνωρίζουν ότι η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να τους βοηθήσει.

Το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου θα είναι καυτό στα ελληνοτουρκικά. Και η διαχείριση ενδεχόμενης κρίσης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με συνομιλητές του που βεβαιώνουν ότι τον απασχολούν περισσότερο από την υπόθεση Novartis και την πολιτεία Παππά που αποκαλύπτεται κατά κύματα.