"Άδειασμα" Φώφης από Παπανδρέου και Καστανίδη - Έκτακτη σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ

Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις στη σημερινή ψηφοφορία της Βουλής πέρασε με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ επί της αρχής.

Εσωκομματική κρίση προκαλείται στο ΚΙΝΑΛ μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης βγήκαν εκτός γραμμής.

Με αυτόν τον τρόπο, ένας πρώην πρωθυπουργός μαζί με έναν βουλευτή της επιρροής του απείχαν αφού κατήγγειλαν ένα νομοσχέδιο το οποίο η ηγεσία του κόμματός τους οικειοποιείται, υποστηρίζοντας ότι είναι προϊόν των δικών της παρεμβάσεων.

Αμφότεροι “άδειασαν” την Φώφη Γεννηματά, που μέρες τώρα διαφημίζει ότι ανάγκασε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αλλάξει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις υιοθετώντας όλες τις αλλαγές που πρότεινε.

Μάλιστα, ο Γιώργος Παπανδρέου από το Βήμα της Βουλής έκανε την μοναδική πύρινη ομιλία του από τις εκλογές και μετά, για να ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο. Μια μέρα πριν ο Χάρης Καστανίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε δεσμευτεί ότι δεν θα βγει εκτός γραμμής στην ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του “κατά πλειοψηφία”. Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής του νομοσχεδίου, και επί 288 ψηφισάντων, “ναι” ψήφισαν 187 βουλευτές από τη ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και την Ελληνική Λύση, ενώ “όχι” ψήφισαν 101 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Μέσα και έξω από τη Βουλή υπήρχε ένταση χθες βράδυ. Ένταση και στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά βρίσκεται σε δεινή θέση. Ο Γ. Παπανδρέου, με τον οποίο έκανε παρασκηνιακή συμφωνία για να τον φέρει ως πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ στο ΚΙΝΑΛ και να τον αφήσει να πολιτευθεί στη σίγουρη Αχαϊα, της δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Υποτίθεται ότι θα την στήριζε επειδή τον στήριξε. Το έκανε μέχρι χθες. Τα πράγματα όμως πλέον έχουν αλλάξει.

Στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ το ρήγμα είναι βαθύ. Με ανακοίνωση, η Φώφη Γεννηματά γνωστοποίησε τη σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

«Συγκαλώ αύριο Παρασκευή στις 14:00 την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής με θέμα τα όσα συνέβησαν στην σημερινή Κοινοβουλευτική διαδικασία», τονίζει η Φώφη Γεννημάτα.

Ωστόσο, δεν αναμένονται εκπλήξεις. Η Φ. Γεννηματά δεν έχει την πολυτέλεια να διαγράψει δύο βουλευτές, πόσο μάλλον έναν πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Επομένως, το πιθανότερο είναι να ακουστούν διάφοροι μελοδραματισμοί και το ρήγμα να παραμείνει.

Απλοϊκά μπορεί κανείς να μιλήσει για φιλοΝΔ και φιλοΣΥΡΙΖΑ μπλοκ. Πιο ουσιαστικά βλέπουμε τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς στο κέντρο. Οι ψηφοφόροι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό σημαίνει πολλά – αλλά όχι απαραίτητα για τους παπανδρεϊκούς.