Απολογισμός με αποκαλύψεις από τον πρωθυπουργό: Τι είπε για ανασχηματισμό & υγειονομική κρίση

Τον απολογισμό του ενός χρόνου στην κυβέρνηση κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός είπε πως η δυσκολότερη απόφαση που κλήθηκε να πάρει τον έναν χρόνο διακυβέρνησης ήταν «να κλείσουμε τη χώρα με αποφασιστικό τρόπο», λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. «Η απόφαση στον Έβρο ήταν αυτονόητη. Αλλά για το κλείσιμο της χώρας έπρεπε να συλλέξω πολλά δεδομένα, να συζητήσω με τους ειδικούς…

Πήραμε την απόφαση πιο νωρίς από άλλες χώρες και φαίνεται πως δικαιωνόμαστε. Πιο δύσκολη απόφαση ως προς την υλοποίησή της ήταν το ξανάνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «αυτό που με ενδιαφέρει στις μετρήσεις είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η χώρα πάει πολύ καλά».

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Σχολιάζοντας τα χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα οποία από τα 43 κρούσματα κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν συνολικά τα 36 ήταν εισαγόμενα. «Είχαμε έντονη ανησυχία για την περίπτωση της Σερβίας. Πήραμε γρήγορα την απόφαση να κλείσουμε τα σύνορα για τους Σέρβους, ενημερώνοντας την κυβέρνηση της Σερβίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Ακόμα, επανέλαβε πως «η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες», εκτιμώντας πως και ο Ιούλιος θα είναι δύσκολος μήνας για τον Τουρισμό.

Ο τουρισμός

«Ο Ιούλιος είναι πολύ δύσκολος μήνας για τον Ελληνικό Τουρισμό. Όσο περνούν οι μέρες τόσο πιο πολύ θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα από αυτούς που σκοπεύουν να ταξιδεύσουν. Εκπέμπουμε την εικόνα μιας σοβαρής χώρας. Αν χρειαστεί θα κλείσουμε πάλι τα σύνορα της χώρας», σημείωσε.

Η πανδημία

Σχετικά με το ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας και για το εάν το σύστημα υγείας μπορεί να το αντέξει, είπε: «Ναι, είμαστε πιο έτοιμοι από ότι πριν από πέντε μήνες. Αντιμετωπίσαμε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο κύμα. Σήμερα, έχουμε περισσότερα κρεβάτια, οι γιατροί έχουν καλύτερη κατανόηση για το πώς αντιμετωπίζεται ο ιός και είναι πιο έμπειροι. Ελπίζουμε ότι το φθινόπωρο θα έχουμε περισσότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα και ελπίζουμε ότι σύντομα, μέσα στο 2021, θα έχουμε και το εμβόλιο».

Κοινωνική χαλάρωση

«Μας ανησυχούν τα πανηγύρια, ωστόσο δεν κινούμαστε στην κατεύθυνση να τα απαγαορεύσουμε», είπε ο πτωθυπουργός, σχετικά με τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε πανηγύρια σε διάφορες περιοχές της χώρας, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ανησυχώ από την κοινωνική χαλάρωση που βλέπω, τη θεωρώ αναμενόμενη, παντού στον κόσμο βλέπουμε φαινόμενα χαλάρωσης.

Έχουμε υποχρέωση προς τους συμπολίτες μας να είμαστε υπεύθυνοι στις συμπεριφορές μας. Μας έχουν προβληματίσει τα πανηγύρια, χρειάζεται προσοχή». Ωστόσο, όπως είπε, «αυτή τη στιγμή δεν κινούμαστε στην κατεύθυνση να τα απαγορεύσουμε. Πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση συνολικά στο πώς διασκεδάζει ο κόσμος». Μάλιστα, αποκάλυψε ότι έχει εισηγηθεί στην επιτροπή των ειδικών να καταργηθεί ο περιορισμός των έξι ατόμων ανά τραπέζι.

«Με τα δεδομένα που έχουμε έως σήμερα, δεν έχουμε ένδειξη ότι έχουν αυξηθεί τα εσωτερικά κρούσματα, ενώ μέχρι στιγμής διαχειριζόμαστε τα εισαγόμενα κρούσματα με επαγγελματισμό» συμπλήρωσε. Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι δεν θα ξαναχρειαστεί να πάμε σε γενική καραντίνα.

«Προτεραιότητα η προστασία των θέσεων εργασίας»

«Προτεραιότητά μου είναι να προστατεύσω τις θέσεις εργασίας και να στηρίξω το εισόδημα των Ελλήνων» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός. «Η πρόκληση για τους επόμενους 12 μήνες είναι η απορρόφηση των μεγάλων κραδασμών της κρίσης και η δραστική επιτάχυνση ενός πλαισίου τολμηρών αλλαγών, που θα αλλάξουν τη δομή της ελληνικής κοινωνίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «υποστηρίξαμε την ελληνική οικονομία με ένα συνολικό πακέτο που πλησιάζει τα 24 δισ. ευρώ. Μέχρι να έρθουν τα ευρωπαϊκά χρήματα, το κενό θα καλύψουν ο κρατικός προϋπολογισμός και οι ευρωπαϊκοί πόροι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ. Όλες οι χώρες θα βρεθούν με μεγάλο έλλειμμα το 2020».

«Ανασχηματισμός θα γίνει αλλά θα το μάθετε από εμένα »

Για τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «κάποια στιγμή προφανώς και θα γίνουν αλλαγές και διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση, δεν είναι της στιγμής να γίνουν οι αλλαγές. Όταν είναι η ώρα να γίνουν, θα το μάθετε από εμένα».

«Μαθαίνουμε από τα λάθη μας δεν διστάζουμε να τα αναγνωρίσουμε και να τα διορθώσουμε. Τέτοιο λάθος που κάναμε και το διορθώσαμε ήταν οι διορισμοί των διοικητών νοσοκομείων» ανέφερε και είπε ότι «άκουσα την κριτική της αντιπολίτευσης και διορθώσαμε το θέμα με τα δωμάτια καραντίνας. «Η πολιτική διεύρυνση της ΝΔ σημαδεύτηκε με κριτήρια αξιοκρατικά και όχι πολιτικά. Ήταν άνθρωποι που μπήκαν σε θέσεις με αξιοκρατικά κριτήρια», πρόσθεσε.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν έχει πρόθεση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», διεμήνυσε και αναφερόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι «ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι μόνο να επιτίθεται στην κυβέρνηση, αλλά να ασκεί τεκμηριωμένη κριτική για να βοηθά την κυβέρνηση να γίνεται καλύτερη».