Νέες προκλήτικές αναφορές Ακάρ, στην «Γαλάζια Πατρίδα»: «Απαράδεκτη η στρατικοποίηση 16 νήσων!»

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ενώπιον αξιωματικών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, έκανε λόγο για «Γαλάζια Πατρίδα», ενώ αντέστρεψε κατά τη συνήθη τακτική της Τουρκίας τα γεγονότα και κατηγόρησε την Ελλάδα για την ένταση στο Αιγαίο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι απαράδεκτο να έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά. Αυτό είναι ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης».

Παράλληλα, ο Ακάρ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη φρεγάτα Gaziantep που πλέει στη Μεσόγειο, υποστήριξε πως «το Ναυτικό μας στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, με μεγάλη θυσία και θάρρος, ζορίζει τα όρια της τεχνολογίας και τεχνικής. Έτσι αποκτά γνώση, εμπειρία και ικανότητα. Κι εσείς με μεγάλη αποφασιστικότητα υποστηρίζετε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας».

«Πρέπει όλοι να ξέρουν πως δεν μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε λύση στην περιοχή χωρίς να περιλαμβάνει την Τουρκία. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και με την ίδια αποφασιστικότητα θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας όπως και τα δικά μας. Με κανέναν τρόπο. Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας», πρόσθεσε.

Μήνυμα Δένδια για διάλογο υπό προϋποθέσεις

Των εμπρηστικών δηλώσεων Ακάρ προηγήθηκε μήνυμα του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, κατά το οποίο κατέστησε σαφές πως η Αθήνα επιθυμεί διάλογο με την Άγκυρα, αλλά όχι υπό καθεστώς εκβιασμών και προκλήσεων.

Υπενθυμίζεται παράλληλα, πως σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο Έλληνας ΥΠΕΞ εκτίμησε ακόμη ότι το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη είναι μακρινό και ξεκαθάρισε με σαφήνεια ότι τόσο το Καστελόριζο όσο και οι νήσοι Ρω και Στρογγύλη έχουν και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Επιπροσθέτως, ο κ. Δένδιας τόνισε πως «η Ελλάδα δεν φοβάται τη διεθνή Δικαιοσύνη, γιατί δεν φοβάται την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας. Αυτό είναι πυξίδα στην εξωτερική μας πολιτική», ενώ επισήμανε πως η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία, μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδεικνύει, ότι η Ελλάδα επιθυμεί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα να παραμένουν ανοιχτοί, «για να προχωρήσουμε όμως περαιτέρω, απαιτείται έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Ο ουσιαστικός διάλογος απαιτεί πρώτα από όλα σεβασμό στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.