«Αν η Τουρκία νομίζει πως θα μετατρέψει την Ελλάδα σε νησί τουρκικής λίμνης, να το ξεχάσει!», διαμηνύει ο Δένδιας

Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και η αντιμετώπιση τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και οι συνεργασίες στην Ανατολική  Μεσόγειο απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

 

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν προσηλωμένες στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ τονίζοντας την αποφασιστικότητα της Αθήνας απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα.

«Αν η Τουρκία νομίζει ότι μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε νησί τουρκικής λίμνης, να το ξεχάσει», διαμήνυσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αναφορικά με τις προθέσεις της Άγκυρας για έρευνες στην περιοχή. «Η Τουρκία κωφεύει και συνεχίζει τις προκλήσεις. Αν πραγματοποιηθούν οι έρευνες που έχει εξαγγείλει, θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε παράλληλα, ότι Ελλάδα και Κύπρος ως μέλη της ΕΕ των οποίων τα κυριαρχικά δικαιώματα προσβάλλονται επανειλημμένως, έχουν θέσει το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και υπογράμμισε ότι η συζήτηση της 13ης Ιουλίου είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η στάση της Τουρκίας προσβάλλει τις ευρωπαϊκές αρχές. «Ελπίζω ότι η Τουρκία θα δει ότι η ελπίδα της είναι όχι στην παραβατικότητα ή την πολιτική των κανονιοφόρων αλλά στο διεθνές δίκαιο και κοντά ή μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια», σημείωσε ο Ν. Δένδιας.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι αποτελεί κορυφαίο εθνικό ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση και επανέλαβε την επιδίωξη της Αθήνας, για επανέναρξη των συνομιλιών και λύση του προβλήματος, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και καθεστώς εγγυήσεων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι Ελλάδα και Κύπρος είχαν από καιρό επισημάνει ότι η πολιτική του κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία θα οδηγούσε σε πρωτοφανή κλιμάκωση της αναθεωρητικής, όπως είπε, συμπεριφοράς της.

«Έχω την έντονη πεποίθηση ότι δεν είναι ώρα των μεγάλων δηλώσεων. Απαιτείται συνέπεια και αποφασιστικότητα γιατί οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης τονίζοντας, παράλληλα, ότι η συζήτηση που θα γίνει στις 13 Ιουλίου στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για τις ευρωτουρκικές σχέσεις «δεν θα είναι το τέλος αλλά η απαρχή για τον καθορισμό της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου σημείωσε ότι με τον κ. Δένδια έγινε ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση για τον συντονισμό των δράσεων των δύο χωρών αλλά και για το Κυπριακό και επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς «η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να είναι αποδεκτή από εμάς» και ανακοίνωσε ότι στις 14 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα επισκεφτεί την Αθήνα για επαφές με την ελληνική ηγεσία.