Επιτέλους εκκίνηση για την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό: Οι πρώτες κατεδαφίσεις & η τελετή έναρξης (Video)

Ξεκινούν και επίσημα σήμερα Παρασκευή, οι προπαρασκευαστικές εργασίες στο Ελληνικό, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως δήλωσε χθες Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί, στον χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, όπου μετά από 20 χρόνια μπήκαν επιτέλους μπουλντόζες για να ξεκινήσει η κατασκευή του μεγαλύτερου έργου στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «πρόκειται για ένα έργο που αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο και την όψη του λεκανοπεδίου Αττικής και επισήμανε ότι:

« – Αξιοποιεί έκταση 6.200 στρεμμάτων σε μία από τις ωραιότερες περιοχές της Αττικής και της χώρας μας.

– Περιλαμβάνει, με δαπάνες του επενδυτή, όλα τα αναγκαία δίκτυα υποδομής, όπως οδοποιίας, 50 χλμ πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, τραμ, και λοιπών δικτύων.

– Δημιουργεί έναν τεράστιο πνεύμονα πρασίνου έκτασης 2.000 στρεμμάτων (αντίστοιχης έκτασης με το Hide Park του Λονδίνου), με πολλαπλές δραστηριότητες και μία ελεύθερης πρόσβασης παραλία έκτασης 1 χλμ.

– Η επένδυση αγγίζει το ποσό των 8 δισ. ευρώ.

– Δημιουργεί 12.000 θέσεις εργασίας στη φάση της κατασκευής και 70.000 θέσεις εργασίας στη φάση της ανάπτυξής του».

Δείτε την τελετή έναρξης των πρόδρομων εργασιών στο Ελληνικό:


Η επένδυση, που αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ, αφορά στην αξιοποίηση έκτασης 6.200 στρεμμάτων σε μία από τις ωραιότερες περιοχές της Αττικής και της χώρας. Περιλαμβάνει, με δαπάνες του επενδυτή, όλα τα αναγκαία δίκτυα υποδομής, όπως οδοποιίας, 50 χλμ πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, τραμ, και λοιπών δικτύων.

Επίσης Δημιουργεί έναν τεράστιο πνεύμονα πρασίνου έκτασης 2.000 στρεμμάτων (αντίστοιχης έκτασης με το Hide Park του Λονδίνου), με πολλαπλές δραστηριότητες και μία ελεύθερης πρόσβασης παραλία έκτασης 1 χλμ.. Δημιουργεί δε 12.000 θέσεις εργασίας στη φάση της κατασκευής και 70.000 θέσεις εργασίας στη φάση της ανάπτυξής του.

Μπήκνα θεμέλια για το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Μεσογείου

«Πράγματι σήμερα είναι μια συμβολική ημέρα. Γκρεμίζοντας τα παλιά κτίρια, βάζουμε τα θεμέλια για το Νέο Ελληνικό, το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στη Μεσόγειο, αλλά ταυτόχρονα ο χώρος αυτός θα γίνει κυψέλη ανάπτυξης. Θα είναι ένα έργο σύγχρονο, οικολογικό, που θα συμβολίζει τη νέα Ελλάδα.Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Εργαστήκαμε πολύ για να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ μνημόνευσε «τρεις υπουργούς: τους Άδωνι Γεωγριάδη, Χρήστο Σταϊκούρα και Λίνα Μενδώνη και ευχαρίστησε τους δημάρχους τον όμορων δήμων.

«Να τονίσω ότι όλα αυτά τα χρόνια άλλαξαν οι αντιλήψεις για τη χρήση του δημόσιου χώρου. Κάνουμε μια αρχή, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά. Μπορεί να χρειαστεί και μια δεκαετία… Αλλά, κάθε μεγάλο ταξίδι, χρειάζεται και το πρώτο βήμα. Τραβάμε μια γραμμή με το χθες και ξεκινάμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον. Είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό που σε περιβάλλον εμβληματικής δυστοκίας, το Ελληνικό ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα», επισήμανε καταληκτικά ο πρωθυπουργός.

Η ανάρτηση του υπουργού ανάπτυξης: Η Ελλάδα και η Αθήνα, αλλάζουν

Ο Αδωνις Γεωργιάδης έγραψε στο twitter: «Επειδή με ρωτάγατε συνέχεια «πότε θα μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό»….τώρα οι μεμψίμοιρες δηλώσεις των Συριζαίων ας γίνουν τμήμα αυτής της υπέροχης μέρας ως υπενθύμιση από ποιους μας γλίτωσε ο Ελληνικός Λαός. Το έργο ξεκίνησε η Ελλάδα και η Αθήνα αλλάζουν!».