Παρόντος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκινούν την  Παρασκευή 3 Ιουλίου και ώρα 08.30 π.μ., οι πολυαναμενόμενες εργασίες στο Ελληνικό. Ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην τελετή που σηματοδοτεί την έναρξη της εμβληματικής επένδυσης, ενώ τα εγκαίνια για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

Η πρώτη φάση του έργου είναι ο καθαρισμός του χώρου και οι κατεδαφίσεις και θα κρατήσει περίπου 3,5 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, σύμφωνα με το master plan, θα χτιστεί το καζίνο, τα δύο ξενοδοχεία και κάποιοι ουρανοξύστες με γραφεία. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.

Συγκεκριμένα ο Αδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει: «Επίσημα εγκαίνια του εργοταξίου θα έχουμε στις αρχές Ιουλίου – θα ανακοινωθεί η ημερομηνία- όπου θα γίνουν φυσικά από τον κύριο Πρωθυπουργό». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Είναι πάρα πολλά τα κτίρια που θα κατεδαφιστούν για να ξεκινήσει το έργο.

Συνολικά είναι σχεδόν 900 κτήρια. Η πρώτη φάση του έργου είναι ο καθαρισμός του χώρου και οι κατεδαφίσεις και η δεύτερη φάση του έργου είναι η εκσκαφή, η θεμελίωση και το χτίσιμο των κτιρίων.

«Σκοπός είναι να ολοκληρωθεί το έργο και να γίνει η επένδυση»«Θα έχουμε καθημερινά μία επαφή με την εξέλιξη του έργου», πρόσθεσε ο υπουργός, τονίζοντας πως «δεν σταματάει η δική μας προσπάθεια επειδή μπήκαν οι μπουλντόζες.

Θα συνεχιστεί η προσπάθειά μας καθ’ όλη αυτή την τριετία για να παρακολουθούμε την εξέλιξη του έργου και να λύνουμε προβλήματα. Διότι ο σκοπός δεν είναι μόνο να μπουν οι μπουλντόζες, σκοπός είναι να ολοκληρωθεί το έργο και να γίνει η επένδυση».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας, ανέφερε ότι οι πρόδρομες εργασίες με τις αποψιλώσεις στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού έχουν ξεκινήσει, προκειμένου να ακολουθήσουν οι κατεδαφίσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της εταιρίας, Τάσος Γιαννίτσης δήλωσε ότι το έργο αστικής ανάπλασης στο Ελληνικό βρίσκεται πλέον στο σημείο εκκίνησης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το Ελληνικό έχει αρχίσει ήδη έστω και εάν τα πρώτα έργα δεν είναι «θορυβώδη», επισημαίνοντας επίσης ότι εδώ και αρκετούς μήνες έχουν ξεκινήσει οι μελέτες ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα υποδομών.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το economico.gr, ο κ. Αθανασίου προανήγγειλε την πρώτη συνεργασία με ξένο επενδυτικό όμιλο για την ανάπτυξη τμήματος στην έκταση του Ελληνικού.

«Διαπιστώνουμε πλέον μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για να συμμετάσχουν στο έργο. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την πρώτη τέτοια συνεργασία, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα φροντίσαμε να θέσουμε σε ισχύ και τη διαδικασία που θα ακολουθείται για την επιλογή των καταλληλότερων συνεργατών σε όλο το φάσμα της επένδυσης», ανέφερε.

Σημειωτέον ότι για τα πρώτα πέντε χρόνια της επένδυσης τα έργα υποδομής θα κοστίσουν 400 εκατ. ευρώ.