"Υπόθεση παρακράτος": Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για το ηχητικό Παππά-Μιωνή

Υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης κυριάρχησαν στην Ολομέλεια της Βουλής για το ηχητικό ντοκουμέντο της συνομιλίας Σάμπυ Μιωνή – Νίκου Παππά, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τις μικροχρηματοδοτήσεις.

Ο βουλευτής της Ν.Δ., Μανούσος Βολουδάκης, σχολίασε λέγοντας πως «αυτά τα οποία έχουμε ακούσει τις τελευταίες μέρες, επιβάλλουν σε όποιον έρχεται σε αυτό το βήμα να παίρνει και θέση. Γιατί το παρακράτος που είδαμε να λειτούργησε στο παρελθόν και προσπάθησε να χτίσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει πολλά πρωτοφανή στοιχεία για την πατρίδα μας», προσθέτοντας ότι «το κατηγορητήριο πρέπει να διευρυνθεί, ώστε να συμπεριλάβει όσα πρόσωπα και αδικήματα, ενδεχομένως, έχουμε δει αυτές τις ημέρες να αποκαλύπτονται για εκείνο το ζοφερό διάστημα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Σπήλιος Λιβανός, ανέφερε πως από την συνομιλία αυτή προκύπτουν πολύ σοβαρά πράγματα για την προσπάθεια «να ελέγξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τους θεσμούς, να αλώσει τα κρίσιμα θεσμικά αντίβαρα, να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη». Έκανε λόγο επίσης για «θεσμικό κατήφορο της προηγούμενης περιόδου, με “μαγαζιά και παραμάγαζα”, κέρδη, πιέσεις για καταθέσεις, ώστε να ασκηθούν διώξεις σε συζύγους πολιτικών αντιπάλων”.

«Αυτά είναι φαινόμενα σήψης και παρακμής. Βέβαια αυτό είναι το στίγμα και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν σας αρκούσε η διακυβέρνηση του τόπου, θέλατε να καταλάβετε και τους ‘αρμούς της εξουσίας’. Το DNA του κόμματός σας συνοψίζεται στο περίφημο ‘ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν’. Κυβερνήσατειχαστικά, απολυταρχικά, επιχειρώντας να ελέγξετε κάθε θεσμό, και κυρίως τη Δικαιοσύνη» πρόσθεσε ο Σ. Λιβανός. Ενώ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, «έστω και τώρα, τη δωδεκάτη ώρα, να καταδικάσει ρητά τα ντιλαρίσματα μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τα καφέ. Γιατί η Ελλάδα, δεν είναι ούτε μαγαζί, ούτε μαγαζάκι. Είναι η πατρίδα όλων μας και όλοι οφείλουμε να την υπηρετούμε».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, απάντησε στις αναφορές αυτές και ειδικά στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της πλειοψηφίας, λέγοντας πως «ακούγοντάς σας να ξιφουλκείτε κατά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορώ και εγώ να μην παρατηρήσω ότι το να κάνει η Νέα Δημοκρατία κήρυγμα στον ΣΥΡΙΖΑ και να κουνάει το δάχτυλο της για τα περί δήθεν διαφθοράς είναι σαν να κάνει διάλεξη ο Οσάμα Μπιν Λάντεν για την αξία της ανθρώπινης ζωής. Το κόμμα σας, η Νέα Δημοκρατία, είναι συνυφασμένο με τη διαφθορά διαχρονικά».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, ανέβασε τους τόνους λέγοντας πως «δεν μπορώ να αγνοήσω τα όσα συμβαίνουν παράπλευρα σε αίθουσα της Βουλής (της προανακριτικής επιτροπής) και τα όσα συζητάει ο ελληνικός λαός αυτές τις ώρες».

«Όποιος δεν αγωνιά για το μέλλον αυτής της χώρας απ’ αυτά, είναι εκτός πλαισίου Εθνικής Αντιπροσωπείας. Είναι πολύ σοβαρά θέματα θεσμικοπολιτικού χαρακτήρα, που κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν πρέπει να κάνει ότι δεν τα βλέπει και δεν τα ακούει. Έχουμε καιρό και έχουμε και ειδικές θεσμικές διαδικασίες για να τα συζητήσουμε αυτά», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, επιτέθηκε σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «ο ένας καταγγέλλει τον άλλον, αλλά κανένας δεν έχει μπει στην φυλακή. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ τα έχουν βάλει με τον ΣΥΡΙΖΑ και έρχεστε τώρα εσείς και παρουσιάζετε τον Μιωνή ως είδωλο καθάρσεως! Έρχεται ο κ. Παππάς και μιλά για αγορές, για μαγαζιά κλπ».

«Όλα αυτά όμως παρουσιάζουν μια εικόνα σήψης. Είναι δυνατόν να χρησιμοποιεί κάποιος τον πολιτικό θάνατο κάποιου άλλου για να ανέλθει; Τι είναι αυτά; Αυτά τα έκανε ο Εσκομπάρ με τους πολιτικούς αντιπάλους του και τώρα κάνετε κι εσείς τα ίδια. Η ΝΔ μιλά για τον Μιωνή και τον Παππά και ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Σαμαρά και τον Παπασταύρου. Μα αυτό δεν είναι πολιτική… Και το σπουδαιότερο είναι πως όταν γίνουν εκλογές έχουμε παραγραφή των αδικημάτων», υπογράμμισε ο Κ. Βελόπουλος.