Έτοιμη η ομάδα διαχείρισης των 60 δισ. ευρώ - Στα σκαριά ο ανασχηματισμός

Σε πολύ στενό κύκλο συνεχίζονται οικυβερνητικές αλλαγές, που έχει συο πλάμνο του ο πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου ακύρωσε την περασμένη εβδομάδα τα σενάρια περί ανασχηματισμού και στην πραγματικότητα δεν θα αποτελεί καμία έκπληξη η ανακοίνωσή τους, η οποία και αναμένεται κάποια στιγμή με μεγαλύτερες πιθανότητες  τον Ιούλιο.

Ο ανασχηματισμός δεν θα αργήσει για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί αρκετοί υπουργοί που θεωρούνται αναλώσιμοι έχουν ακινητοποιηθεί και δεύτερον, γιατί οι εξελίξεις για τα κονδύλια που αναλογούν στην Ελλάδα θα δρομολογηθούν τον Ιούλιο με αποφάσεις που θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ την προεδρία της ΕΕ θα ασκεί η Γερμανία.

Η Άνγκελα Μέρκελ θεωρείται καλός αγωγός των διαδικασιών που κυοφορούνται στην ΕΕ, αναφορικά με τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης από το οποίο η Ελλάδα προσδοκά ένα σημαντικό ποσόν , μεταξύ 25 και 32 δισ ευρώ.

Την τελευταία εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την Γερμανίδα καγκελάριο και φαίνεται ότι η εντύπωση που αποκόμισε είναι θετική για τους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Στο επίκεμτρο η ομάδα που θα διαχειριστεί τα 60 δισ ευρώ

Επίκεντρο των κυβερνητικών αλλαγών θα είναι το σχέδιο του πρωθυπουργού για επανεκκίνηση της χώρας, μετά την κρίση της πανδημίας και η δημιουργία επιτελικής ομάδας υπουργών, υφυπουργών και στελεχών του Μαξίμου που θα διαχειριστεί και θα συντονίσει την απορρόφηση των ευρωπαΙκών κονδυλίων (από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ), το ύψος των οποίων υπολογίζεται στα 60 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια. Όπως έχουμε γράψει, την ομάδα αυτή θα συνδράμει σε στρατηγικό συμβουλευτικό επίπεδο η Επιτροπή Πισαρίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα (ΤΟ ΒΗΜΑ – Δήμητρα Κρουστάλλη) το συντονιστικό σχήμα δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, αλλά φαίνεται ότι θα συμμετάσχουν σε αυτό ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού.