Αγκάθι το Καστελόριζο για την Τουρκία - “Μολών λαβέ”, απαντά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ - “Επιχείρηση Ειρήνη” της ΕΕ

Το δόγμα του Κεμάλ Αττατούρκ για τις σχέσεις γειτονίας, φαίνεται ξεκάθαρα, ότι εγκταταλείπει πλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η θεαματική αυτή, αλλαγή στρατηγικής από μέρους του, διευρύνει το μέτωπο των χωρών που δηλώνουν δυσαρεστημένες με τις πρωτοβουλίες του στην Ανατολική Μεσόγειο, με αιχμή την εμπλοκή του στη Λιβύη.

Στα σκαριά ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη συμμόρφωση της Τουρκίας

Νέες πληροφορίες εμφανίζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το ΝΑΤΟ για τον καθορισμό κοινού πλαισίου συνεργασίας  Κομισιόν φέρεται να είναι πολύ κοντά στον καθορισμό ενός πλαισίου συνεργασίας για την “επιχείρηση Ειρήνη”.

Κατά τις ίδιες πηγές, αυτό που συζητείται είναι να στηριχθεί η “επιχείρηση Ειρήνη” από την “Sea Guardian”, στο πρότυπο της συνεργασίας που είχε η νατοϊκή δύναμη με την επίσης ευρωπαϊκή “επιχείρηση Σοφία”, της οποίας όμως αντικείμενο ήταν ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών.

Μια τέτοια εξέλιξη είναι σαφώς αρνητική για την Άγκυρα, η οποία πέραν των άλλων έχει ανοίξει μέτωπο με τη Γαλλία, που εμφανίζεται απολύτως αποφασισμένη να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με φόντο τον λιβυκό εμφύλιο.

Εσχάτως, και η Αίγυπτος παίρνει θέση απέναντι στην Άγκυρα. Και παρ ότι άπαντες αναγνωρίζουν ότι για την Ελλάδα η  οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο δεν θα είναι το ίδιο εύκολη υπόθεση όσο ήταν η επίτευξη σχετικής συμφωνίας, με την Ιταλία, οι τελευταίες κινήσεις του Τούρκου Προέδρου στη Λιβύη διαφοροποιούν με θετικό τρόπο τις συνθήκες για τις ελληνικές επιδιώξεις.

Παρά το παραπάνω κλίμα, η Τουρκία εξακολουθεί να κλιμακώνει την επιθετική της ρητορική. Τελευταίο ‘χτύπημα’, η παρέμβαση του  υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος υποστήριξε  ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα υφαλοκρηπίδας στα νησιά και στοχεύει το Καστελλόριζο.

Οι ανανεωμένοι τουρκικοί χάρτες για το Αιγαίο

Όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, η τουρκική πλευρά, παρουσιάζοντας μάλιστα ανανεωμένους χάρτες, εμμένει στη θέση της ότι «τα νησιά που είναι κοντά στην Τουρκία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα».

«Η Ελλάδα ισχυρίζεται πως το Καστελλόριζο με έκταση 10 τετρ. χιλιομέτρων, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Κας, μπορεί να διαθέτει θαλάσσια έκταση 40.000 τερτ. χιλιομέτρων. Προσπαθούν να αφήσουν σε μας μια περιοχή, αυτή με τα κόκκινα. Δημοσίευσαν έναν χάρτη της Σεβίλλης κτλ. Εμείς λέγαμε πως αυτό δεν είναι δυνατόν νασυμβεί, η Ελλάδα είχε αυτά τα όνειρα», είπε στις δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στην επόμενη δήλωσή του δείχνει τον χάρτη με τη διεκδίκηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου υποστηρίζει ότι η Ρόδος και η Κρήτη δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα.

«Εμείς καθορίσαμε και τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας. Δώσαμε στα νησιά αυτά χωρικά ύδατα 6 μιλίων. Αυτό είναι το σωστό. Εδώ τα νησιά μπορούν να έχουν χωρικά ύδατα, αλλά όχι υφαλοκρηπίδα», επισήμανε.

Παράλληλα, ανατολικά της Κρήτης σχεδιάζει να πάει με σεισμογραφικό ο Ερντογάν. Επίσης, προχώρησε σε συνεργασία με τον Τραμπ στη Λιβύη, ενώ από την άλλη η τουρκική κυβέρνηση απέκτησε τη μεγαλύτερη τουρκική εταιρεία τηλεφωνίας με ρωσικά κεφάλαια.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Όποιος πατήσει έδαφός μας, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα δούμε ποιος είναι

Αμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, η οποία δια του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Κωνσταντίνου Φλώρου, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ διεμήνυσε ότι όποιος τολμήσει να τα βάλει με την Ελλάδα, θα πληρώσει πολύ μεγάλο κόστος. «Και αυτό το ξέρουν οι γείτονες».

«Όποιος πατήσει τα πόδια του στο έδαφός μας, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι», τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή (19.06.2020).