Τι καθυστερεί τον ανασχηματισμό: Γιατί ο πρωθυπουργός αναβάλει τις... "διορθωτικές κινήσεις"

Πρώτος ήταν ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, που προανήγγειλε διορθωτικό ανασχηματισμό μετά την 1η Ιουλίου και στη συνέχεια, ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που επιβεβαίωσε ότι επίκεινται πράγματι “διορθωτικές κινήσεις”.

Χθες Τετάρτη ωστόσο λίγο μετά τις 16:00 μ.μ.,  σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες παρενέβη και ξεκαθάρισε, πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το βράδυ κυβερνητικοί κύκλοι, τους οποίους επικαλείται το Economico.gr, τόνιζαν: “Kατηγορηματικά όχι. Δεν θα γίνει ανασχηματισμός ουτε για τα επόμενα 24ωρα ούτε για τις επόμενες εβδομάδες. Η κυβέρνηση έχει πολύ καλή απόδοση, όπως δείχνουν και όλες οι μετρήσεις. Ο χρόνος των όποιων διορθωτικών αλλαγών στην Κυβέρνηση και των προσώπων αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού και όχι των Μέσων Ενημέρωσης. Τα διάφορα ονόματα που κυκλοφορούν είναι αυθαίρετες δημοσιογραφικές εκτιμήσεις”.

Τα μηνύματα και η “ομίχλη” πάνω από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες

Με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός προσπαθεί να απομακρύνει από την επικαιρότητα μια σεναριολογία η οποία αποδείχθηκε αντιπαραγωγική σε πολλά επίπεδα. Γιατί:

Ο πρωθυπουργός μίλησε από το Ισραήλ σε δημοσιογράφους για “διορθωτικές κινήσεις” και την επόμενη μέρα “έπαιζε” παντού ανασχηματισμός με ασυγκράτητη ονοματολογία στα ρεπορτάζ. Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιοι μπαίνουν και ποιοι θα περιμένουν. Η επιτυχημένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ πέρασε σε δεύτερη, αν όχι σε τρίτη, μοίρα. Αυτό, όπως σημειώνει το Economico.gr,  ήταν κάτι εντελώς ξένο προς τις προθέσεις του. Η επανάληψη του ίδιου μοτίβου το Σαββατοκύριακο κρίθηκε επιβλαβής επικοινωνιακά και επί της ουσίας

Επιστρέφοντας στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός βρέθηκε μπροστά σε πλήθος αιτημάτων και μηνυμάτων από βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη που προσπαθούσαν να προωθήσουν την επιδίωξή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και από εξω= Νεοδημοκρατικά κέντρα στάλθηκαν “ραβασάκια”. Έτσι, έγινε σαφές ότι η συζήτηση περί ανασχηματισμού μόνο κακό κάνει στην παραγωγή κυβερνητικού έργου αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Υπάρχει ένα γαλάζιο ρεύμα που εκφράζεται στο παρασκήνιο με τη φράση “ώρα να έρθει το ιππικό”. Τι σημαίνει αυτό; Οτι θέλουν να δουν τους εξωκοινοβουλευτικούς να αποχωρούν για να τους αδειάσουν τις θέσεις.

Τρίτον, αλλά επί της ουσίας πρώτο είναι ότι έφτασαν πληροφορίες στην Αθήνα ότι το ευρω-πακέτο πρόκειται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει ήδη στις αθέατες διαβουλεύσεις τη χορήγηση μιας γενναίας προκαταβολής στη χώρα μας το φθινόπωρο. Ο πρωθυπουργός, όπως όλα δείχνουν, θέλει να ηγηθεί αυτής της διαπραγμάτευσης χωρίς να ασχολείται με “καραμπόλες” και απόκρουση πιέσεων για τις επερχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Και σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να πατήσει το κουμπί χωρίς τόσο θόρυβο γύρω του.

Εκείνο που μένει να απαντηθεί είναι αν ο θόρυβος θα κοπάσει. Διότι, προς στιγμήν, πατήθηκε το κουμπί των σεναρίων και της ονοματολογίας – αγαπημένο θέμα των ΜΜΕ, με κίνδυνο ακόμη και τα όποια αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής να περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Άλλωστε, ώρες μετά την τελευταία παρέμβαση του πρωθυπουργού, οι τηλεοπτικές οθόνες γέμισαν με πρόσωπα που θα πάνε ή θα έρθουν…