Τι ζητάει η επιστολή Μισέλ από τους «27», εν όψει της Συνόδου Κορυφής

Την ανάγκη για μια συμφωνία το συντομότερο εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή που έστειλε στους 27 λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 19 Ιουνίου.

Ο Μισέλ ανέφερε ότι «υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι τη συμφωνία και απαιτείται σκληρή δουλειά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

Παράλληλα, εστίασε στην ατζέντα της Συνόδου, στην οποία το βασικό θέμα θα είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης.

«Είναι η πρώτη φορά που θα συζητήσουμε το πακέτο από την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε στις 28 Μαϊου» σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζοντας ότι «στο συμβούλιο έχει γίνει αρκετή δουλειά για να προετοιμαστεί το έδαφος και τώρα είναι η ώρα για τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συζητήσουν το πακέτο σε βάθος».

Ταυτόχρονα, ο Μισέλ έκανε λόγο για πολυπλοκότητα των προτάσεων υπογραμμίζοντας ότι η Σύνοδος «θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς μία συμφωνία σε μια επόμενη συνάντηση με φυσική παρουσία».

Πρόκειται «για κρίση χωρίς προηγούμενο για την οποία η ΕΕ χρειάζεται μια εξαιρετική απάντηση» σημείωσε ο Μισέλ διευκρινίζοντας ότι «η προσπάθεια πρέπει να έχει στόχο τους τομείς αλλά και τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ, «το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κρίση , ενώ το πακέτο δεν πρέπει να αντιμετωπίζει μόνο την άμεση κρίση, αλλά να αποτελεί και μία ευκαιρία για να μεταμορφωθούν και να μεταρρυθμιστούν οι οικονομίες βοηθώντας τις να κατευθυνθούν προς ένα πράσινο και ψηφιακό μέλλον».

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στην ανάγκη για μία σε βάθος και εποικοδομητική διαπραγμάτευση σχετικά με τα σημεία που απαιτούν περισσότερες διευκρινίσεις ή σχετικά με ποιες απόψεις χρειάζεται να συγκλίνουν όπως για παράδειγμα το μέγεθος και η διάρκεια διαφόρων σημείων του Σχεδίου Ανάκαμψης και ο καλύτερος τρόπος κατανομής των δανείων και των επιχορηγήσεων.