Κοινό μέτωπο, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα - Ισραηλινοί τουρίστες, από 1η Αυγούστου (Video)

Στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και ιστορίας που συνδέουν τις δύο χώρες αναφέρθηκαν τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο ισραηλινός ομόλογός του Μπένιαμιν Νετανιάχου, κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους μετά τη συνάντησή τους την Τρίτη το μεσημέρι στην Ιερουσαλήμ.

«Ήρθα στο Ισραήλ μαζί με οκτώ υπουργούς για να συζητήσουμε με την ισραηλινή κυβέρνηση τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τη στρατηγική μας συνεργασία σε αρκετούς σημαντικούς τομείς», είπε ο πρωθυπουργός.

«Πρόκειται για μια πολύ ισχυρή στρατηγική συνεργασία, μια σχέση που μπορεί να ενδυναμωθεί έτι περαιτέρω», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τον κορωνοϊό, παρά την επιτυχή πρώτη φάση πρέπει να στείλουμε το μήνυμα επαγρύπνησης. Αναγνωρίσαμε επίσης ότι πρέπει να έχουμε μια επανεκκίνηση στην οικονομία.

Μητσοτάκης: Διευρύνουμε τη στρατηγική μας συνεργασία με το Ισραήλ ...

«Η Τουρκία υπονομεύει την σταθερότητα στην περιοχή»

Οι δυο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στα κοινά συμφέροντα και προκλήσεις που παρουσιάζονται στις δυο χώρες, αλλά και στον κοινό στόχο που έχουν για διασφάλιση της ευημερίας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στην «επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» λέγοντας πως η δραστηριότητές αποτελούν απειλή ως προς την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή.

«Εμείς θα επιδιώκουμε διαρκώς την ειρήνη σεβόμενοι πάντα το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι έτσι ακριβώς έκανε η χώρα στην υπογραφή της ΑΟΖ με την Ιταλία πριν μερικές ημέρες.

“Υπογράμμισα τη δική μου οπτική σχετικά με την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θεωρούμε ότι αυτή η δραστηριότητα είναι απειλή ως προς την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη και φυσικά υπήρχαν διαφορετικά περιστατικά που αφηγήθηκα τον ισραηλινό πρωθυπουργό. Προκλητική τουρκική συμπεριφορά τόσο στα θαλάσσια, όσο και στα χερσαία σύνορα μας.

Και, φυσικά, μιλήσαμε πολύ για τον αποσταθεροποιητικό παράγοντα που έχει διαδραματίσει η Τουρκία σε σχέση με τη Λιβύη και σε αυτό που εμείς θεωρούμε μία άκυρη συμφωνία οριοθέτησης ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Εμείς πάντα θα επιδιώκουμε την ειρήνη, έχοντας ως θεμέλιο μας το σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτές είναι οι κύριες αρχές που εμείς εφαρμόσαμε όταν υπογράψαμε μία συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία πριν από λίγες ημέρες”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε στο Video, τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Νετανιάχου:

Από 1η Αυγούστου Ισραηλινοί επισκέπτες στην Ελλάδα

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και από τους δυο ηγέτες, στον τουρισμό, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να κάνει λόγο για ένα εκατομμύριο τουρίστες από τη χώρα του που επιλέγουν κάθε καλοκαίρι ως προορισμό τους την Ελλάδα και τον Κυρ. Μητσοτάκη να σημειώνει πως από 1η Αυγούστου, οι ισραηλινοί τουρίστες θα μπορούν να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας πως η χώρα μας, βάζει πάνω απ’ όλα την ασφάλεια και την υγεία όλων.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ο κ. Νετανιάχου τόνισε ότι πέρσι στην Ελλάδα έφτασαν 1,2 εκατ. ισραηλινοί τουρίστες, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με τους ισραηλινούς που επισκέφθηκαν στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια.

«Όταν εγώ συνάντησα έναν προκάτοχό σας, ο αριθμός ήταν περίπου 50.000», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και εξήγησε ότι η σημαντική αυτή αύξηση επισκεπτών αντανακλά τον σεβασμό προς την Ελλάδα.

Ανακοίνωσε επίσης ότι Ελλάδα και Ισραήλ συζητούν για το άνοιγμα του τουρισμού.

Όπως είπε ο κ. Νετανιάχου, Ελλάδα και Κύπρος, θα είναι οι πρώτοι προορισμοί για τους Ισραηλινούς τουρίστες φέτος.

Είπε πως αν όλα πάνε καλά και το Ισραήλ είναι ικανοποιημένο με την πορεία της πανδημίας, θέτει ως στόχο την 1η Αυγούστου για το πλήρες άνοιγμα.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα ήδη από την 1η Ιουλίου θα υποδέχεται απευθείας πτήσεις σε όλους τους κύριους τουριστικούς της προορισμούς «και αν όλα πάνε καλά από 1η Αυγούστου θα φτάνουν οι ισραηλινοί στην Ελλάδα». Είπε επίσης ότι η σεζόν μπορεί να παραταθεί έως τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει εργαστεί σκληρά για να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των καλεσμένων της και έχει ενισχύσει σημαντικά τις δομές υγείας. Κύριο μέλημα τόνισε ο πρωθυπουργός είναι η υγεία και η ασφάλεια των τουριστών, κατεύθυνση στην οποία επίσης συμφώνησαν οι κύριοι Μητσοτάκης και Νετανιάχου.