«Φυσικά & υπάρχει ενδεχόμενο τοπικού lockdown», προειδοποιεί ο Πέτσας - Οι εικόνες στην Μύκονο, ανησυχούν τους ειδικούς

Το γεγονός, ότι υπάρχει σχέδιο για τοπικό lockdown σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού σε κάποια δομή, σχολείο ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές, όπως νομούς ή νησιά, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Αφορμή στάθηκαν οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε μπαρ στη Μύκονο και που έχουν κινητοποιήσει τους ειδικούς οι οποίοι προειδοποιούν με σαφήνεια, ότι ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί, επομένως και η μάχη όλων μας, για την προστασία του κοινωνικού συνόλου και τον περιορισμό της διάδοσής του, δεν έχει τελειώσει. Μάλιστα εντείνεται εν όψει του ανοίγματος των συνόρων και της έναρξης της τουριστικής σεζόν.

Την ίδια ώρα, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι στόχος είναι εφόσον υπάρξει εστία να διαγνωστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, σταμάτησαν οι πτήσεις από την Ντόχα μόλις υπήρξαν 12 κρούσματα.

«Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα, είτε αφορά γειτονιά είτε μια υγειονομική δομή ή ένα σχολείο. Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή, ένα νησί ή έναν νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός. Μη χαλαρώνουμε», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με τις επικρίσεις για το δίμηνο λουκέτο σε beach bar στη Μύκονο όπου έγινε πάρτι χωρίς να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα, ο κ. Πέτσας είπε ότι η νομοθεσία πρέπει να γίνεται σεβαστεί και «αν χρειάζεται κάτι να αναθεωρηθεί στο μέλλον, εδώ είμαστε να το δούμε», αλλά το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η δημόσια υγεία.

Αυστηρό μήνυμα Χαρδαλιά για την Μύκονο: «Δεν κάνουμε έκπτωση στην τήρηση των κανόνων»

Στις εικόνες συνωστισμού και μη τήρησης των αποστάσεων, που παρατηρήθηκαν στη Μύκονο αναφέρθηκε, από την Θεσσαλονίκη, όπου μετέβη για σειρά συσκέψεων, αναφορικά με το άνοιγμα του αεροδρομίου και των συνόρων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς:

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ήθελε να στηρίξει και να ενισχύσει την αγορά, θέλαμε κι εμείς να αρθούν νωρίτερα τα μέτρα και να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, αλλά με κανόνες, που είναι αδιαπραγμάτευτοι, είναι κανόνες που θα πρέπει όλοι να τους τηρήσουμε».

«Δεν μπορούν να υπάρχουν περιοχές που να φαντάζουν εκτός νόμου»

«Δεν μπορούν να υπάρχουν περιοχές που να φαντάζουν ότι είναι εκτός νόμου ή εκτός διαδικασιών. Αυτό δεν είναι επιτρεπτό, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία και το βασικότερο από όλα είναι ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε άπαντες ότι οι νόμοι, οι κανόνες, οι οδηγίες είναι για να τους ακολουθούμε όλοι», είπε ο υφυπουργός και συνέχισε: «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι οι επιχειρηματίες ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να μην τηρηθούν πρωτόκολλα, να μην τηρηθούν διαδικασίες και να έχουμε προβλήματα. Αυτό θα είναι σε κάθε περίπτωση εις βάρος της ίδιας της αγοράς. Άρα, όλοι ακολουθούμε πρωτόκολλα, κανόνες και δεν υπάρχει κανένας ο οποίος να εξαιρείται από αυτό».

Σύψας: «Πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημίας, ο συνωστισμός»

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, χαρακτήρισε τα περιστατικά που παρατηρήθηκαν με τον μεγάλο συνωστισμό ατόμων ως «πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημίας» του κορωνοϊού. «Έχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα συνωστισμού και συγχρωτισμού. Ένας άνθρωπος μες στο πλήθος αυτό είναι αρκετός για να μολύνει 100 ή 200 άλλους», εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός, δεν έχει λήξει η επιδημία», είπε επίσης ο κ. Σύψας και συνέχισε: «Πολύ φοβάμαι πως εάν αναγκαστεί η επιτροπή των ειδικών να ασχοληθεί με το θέμα, θα ασχοληθεί με άσχημο τρόπο, με την έννοια ότι θα αναγκαστεί να επιβάλει νέα μέτρα και να αποσύρει τη χαλάρωση».

«Εκρηκτικό μείγμα από χαλάρωση μέτρων και εισαγόμενα κρούσματα»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα του φετινού καλοκαιριού και τόνισε πως «αντί για 1.000 ανθρώπους σε ένα μαγαζί, φέτος θα πρέπει να μπαίνουν μόνο 200». Όπως εκτίμησε ο κ. Γώγος, είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα στη χώρα κατά την τουριστική περίοδο, τονίζοντας πως μαζί με τη χαλάρωση των μέτρων «μπορεί να οδηγήσουν σε ένα εκρηκτικό μείγμα» που ίσως αποτελέσει τη βάση για την αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα.