Μητσοτάκης: Στην Ελλάδα του 2030, 1 στα 3 οχήματα θα είναι ηλεκτρικό (Video)

«Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στην πρίζα του μέλλοντος. Παρά την πανδημία δεν καθυστερήσαμε και σήμερα ανακοινώνουμε τα μέτρα για τη διάδοση των οχημάτων χαμηλών, αλλά και μηδενικών ρύπων. Ανακοινώνουμε, επίσης, τα μέτρα για τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτροκίνησης και τη χωροθέτηση των αναγκαίων σημείων φόρτισης», τόνισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε, πως στόχος είναι ένα στα τρία νέα οχήματα, στην Ελλάδα του 2030, να είναι ηλεκτρικό.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το πρώτο σκέλος τους σχεδίου περιλαμβάνει συγκεκριμένα οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

Επιδοτήσεις

«Επιδοτούμε σε πρώτη φάση με 100 εκατομμύρια ευρώ και για 18 μήνες την αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου. Υπολογίζεται ότι έτσι θα καλυφθεί το 25% του κόστους για περίπου 14.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το όφελος ανά μονάδα, αν συνδυαστεί με το οικολογικό μπόνους και τις σχετικές φοροαπαλλαγές, θα προσεγγίζει τα 10.000 ευρώ. Κάτι που θα κάνει τη ηλεκτροκίνηση, τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο προσιτά στο μέσο εισόδημα» είπε ο πρωθυπουργός.

Δείτε όλα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:

Ελεύθερη κυκλοφορία, για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

«Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν ελεύθερα παντού, ενώ για δύο χρόνια θα απαλλάσσονται και από τέλη στάθμευσης. Θα εξαιρούνται, επίσης, από το φορολογητέο εισόδημα οι δαπάνες για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων» τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του προγράμματος για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα.

Και πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης: «Από τα εταιρικά έσοδα θα εκπίπτει το 50% και το 70% στα νησιά του κόστους αγοράς ή μίσθωσης ενός τέτοιου αυτοκινήτου. Οι ίδιες απαλλαγές θα ισχύουν και για τα έξοδα εγκατάστασης των εταιρικών σημείων φόρτισης. Αυξάνεται και ο συντελεστής απόσβεσης παγίων σε όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρικά ή επαναφορτιζόμενα υβριδικά οχήματα».

Μερικά παραδείγματα

Με βάση τα παραπάνω, εάν η λιανική τιμή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου προ φόρων είναι:

10.000 ευρώ, η έκπτωση είναι 1.500 ευρώ

20.000 ευρώ, η έκπτωση είναι 3.000 ευρώ

30.000 ευρώ η έκπτωση είναι 4.500 ευρώ

Από 36.700 ευρώ και πάνω η έκπτωση είναι 5.500 ευρώ

Όσον αφορά στα ταξί η έκπτωση θα είναι ίση με το 25% επί της λιανικής τιμής προ φόρων και η οποία θα μπορεί να φτάσει έως τα 8.000 ευρώ για τα ηλεκτρικά και έως τα 5.500 ευρώ για τα plug-in υβριδικά (ίση με το 15% της λιανικής τους τιμής).

Από εκεί και πέρα πολύ μεγαλύτερο όφελος θα είναι για την αγορά ηλεκτρικού δικύκλου (20% επί της αξίας και έως 800 ευρώ) ή για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου (40% επί της αξίας και έως 800 ευρώ).

Από εκεί και πέρα προσφέρονται επιπλέον 500 ευρώ για την αγορά έξυπνου οικιακού φορτιστή, ενώ σε περίπτωση απόσυρσης ή αντικατάστασης παλαιού οχήματος, τότε θα δίνονται επιπλέον 1.000 ευρώ.

Στα ταξί, το όφελος της απόσυρσης είναι 2.500 ευρώ.

Οφέλη θα υπάρχουν και για τις εταιρίες καθώς θα ισχύει η έκπτωση έως 5.500 ευρώ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, 4.000 ευρώ για plug-in υβριδικά, έως 800 ευρώ για escooter, ενώ θα προσφέρονται επιπλέον 1.000 ευρώ για απόσυρση παλαιών οχημάτων.