Ανυποχώρητη η Τουρκία. Παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ, διαμηνύει "προάσπιση συμφερόντων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα"

Εμμένει στην “προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμό” η Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές της “δίκαιες και νόμιμες”.

Και όλα αυτά, λίγο μετά το αυστηρό μήνυμα που έστειλε στην Τουρκία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια στόματος του Ύπατου Εκπροσώπου της για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, αναφορικά με τις τελευταίες, προκλητικές κινήσεις της.

Παράλληλα, η Αθήνα αναπτύσσει έντονη διπλωματική κινητικότητα, ως απάντηση στις αλλεπάλληλες προκλήσεις της Άγκυρας και στην αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας

Έπειτα από συνεδρίαση 3,5 ωρών, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι «έγινε αξιολόγηση της στάσης κάποιων παικτών που συνασπίζονται έχοντας κοινό παρονομαστή την αντιπαλότητά απέναντι στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειες της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “θα συνεχιστεί η προάσπιση, χωρίς καμιά υποχώρηση, των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας στην ξηρά, τη θάλασσα και στον αέρα”.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, διαμηνύει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στηρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης για ειρήνη και ευημερία, διατηρώντας την εδαφική ακεραιότητά της”.

Περί Λιβύης

Μάλιστα η Άγκυρα καλεί τη διεθνή κοινότητα“να επιδείξει μια ηθική στάση απέναντι στις σκοτεινές δυνάμεις που στοχεύουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και τη βούληση του λιβυκού λαού”.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, ο  ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης και πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, θα μεταβεί στην Άγκυρα.

Οι χάρτες…

Σε ένα τέτοιο τεταμένο κλίμα, ο υπεύθυνος Ναυτιλίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγατάι Ατζιές, δημοσιοποίησε μέσω tweet, τον χάρτη που είχε η Τουρκία στον ΟΗΕ σχετικά με την υφαλοκρηπίδα της, αλλά και τα δεδομένα της αίτησης της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου για ποιες περιοχές θέλει να κάνει γεωτρήσεις.