Μπαράζ διπλωματικών επαφών από την Αθήνα σε απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα

Έντονη διπλωματική κινητικότητα αναπτύσσει η Αθήνα, ως απάντηση στις αλλεπάλληλες προκλήσεις της Άγκυρας και στην αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Έπειτα και το αυστηρό διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, το υπουργείο βρίσκεται επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενη πρόκληση στον Έβρο ή το Αιγαίο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο δράσης στα διεθνή φόρα προκειμένου να καταδείξει την προκλητική και παντελώς παράνομη πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία με την οποία υπονομεύει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η παρέμβαση Ζοζέπ Μπορέλ

Η σημερινή παρέμβαση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο του σχεδίου δράσης. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος στράφηκε κατά της Τουρκίας με αφορμή τις νέες γεωτρήσεις που έχει εξαγγείλει και την κάλεσε να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σε σχέση με τις έρευνες που έχει εξαγγείλει στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου.

Επαφές με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως έχει ήδη ξεκινήσει νέος κύκλος επαφών της Ελληνικής Διπλωματίας με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με τους Ευρωπαίους εταίρους, σχετικά με την πιο πρόσφατη παράνομη και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να δημοσιεύσει στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σειρά αιτήσεων για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Επαφές με ΟΗΕ και ΝΑΤΟ 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έντονης κινητικότητας που αναπτύσσει η Αθήνα, έχει ήδη ενημερωθεί και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με σχετική επιστολή που αφορά στην πιο πρόσφατη παράνομη ενέργεια της Άγκυρας. Όπως είναι γνωστό, ανάλογες επιστολές για την τουρκική προκλητικότητα έχει αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση και για τα γεγονότα του Έβρου με την εργαλειοποίηση των μεταναστών.

Στο στόχαστρο της ελληνικής διπλωματίας βρίσκεται παράλληλα και η προσπάθεια της Τουρκίας να προωθήσει την εκλογή του Τούρκου υποψηφίου κ. Bozkir στη θέση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές η Αθήνα έχει διαμηνύσει στον νυν πρόεδρο της ΓΣ ότι η εκλογή του δεν θα συμβάλλει στην εμπέδωση της συνεργασίας για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Τέλος, στο πλαίσιο των ενεργειών που έχει αποφασίσει το ΥΠΕΞ εντάσσεται και η ενημέρωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.