Τι σημαίνουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τον τουρισμό – Η μείωση φόρων & η στήριξη των εργαζομένων

της Δάφνης Γρηγοριάδη         

Η σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων, η στήριξη του εργατικού δυναμικού και η παροχή ρευστότητας είναι οι βασικοί άξονες των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Και αυτοί οι άξονες αφορούν πρωτίστως τον τουριστικό τομέα, που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας.

Το “βάρος” των αποφάσεων για τον Τουριστικό κλάδο “πέφτει”  κατά κύριο λόγο στις Κυβερνήσεις διότι δεν υπάρχει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο κοινή Τουριστική πολιτική, όπως δεν έχει θεσμοθετηθεί και κοινή πολιτική δημόσιας υγείας.  Καλούμαστε σε αυτήν την υγειονομική κρίση – η οποία έχει φέρει στην επιφάνεια και “τα κενά” της Ενωμένης Ευρώπης- να στηρίξουμε ένα κλάδο ο οποίος συμβάλει κατά 20% στην διαμόρφωση του Ελληνικού ΑΕΠ και η πορεία του οποίου εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας στα υπόλοιπα κράτη- μέλη αλλά και από τα μέτρα που θα λάβουν ξεχωριστά (ως κράτη)  εφόσον δεν υπάρχει κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική.

Ο αντίκτυπος των Κυβερνητικών μέτρων: Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τον θαλάσσιο τουρισμό είναι ιδιαίτερα σημαντική όπως επίσης η στήριξη των εργαζομένων. Η φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης στον κλάδο του Τουρισμού θα βοηθήσει τους επαγγελματίες του κλάδου αφού πρόκειται για μειώσεις φόρων  και αναστολή πληρωμών  υποχρεώσεων.  Ειδικά στον  θαλάσσιο τουρισμό (με την  μείωση ΦΠΑ)   ο οποίος έχει υψηλά λειτουργικά κόστη και ο οποίος είθισται να προσελκύει άτομα μεγαλύτερων ηλικιών τα οποία φέτος θα περιορίσουν σημαντικά τις μετακινήσεις τους .

Η επιδότηση της εργασίας από το πρόγραμμα SURE αποτελεί κίνητρο για τους μικρό-επιχειρηματίες να μην προβούν σε απολύσεις και μειώσεις μισθών. Μένει βέβαια να δούμε, πόσο άμεσα θα εφαρμοστεί και υπό ποιες προϋποθέσεις για να μπορούμε να κρίνουμε τι αντίκτυπο θα έχει στην πραγματική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά το εγχώριο μέτωπο, την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, κάμπινγκ και κατασκηνώσεις, ενώ στις 15 Ιουνίου, ανοίγουν και τα εποχικά ξενοδοχεία, προκειμένου να υποδεχθούν τους επισκέπτες του εξωτερικού.

Το δεύτερο μέτωπο της επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας αφορά τις ελεύσεις επισκεπτών από το εξωτερικό, με τον κ. Θεοχάρη να ανακοινώνει ότι από τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς το Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά από χώρες με καλά επιδημιολιογικά κριτήρια, και από 1η Ιουλίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Η διαχείριση πιθανών κρουσμάτων

Ο υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι έχει καταρτιστεί ένα σχέδιο ενισχυμένης δυνατότητας για τη διαχείριση κρούσματος στην Ελλάδα, που βασίζεται σε δυο άξονες:

Ξενοδοχειακός γιατρός

Ο πρώτος αφορά την ενίσχυση της υγειονομικής ικανότητας των περιοχών, και στο πλαίσιο αυτό θα ορίζεται συνεργαζόμενος γιατρός με κάθε κατάλυμα ως πρώτο σημείο αξιολόγησης των κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή το κάθε κατάλυμα θα διαθέτει συντονιστή, προκειμένου η συνεργασία του γιατρού με τον συντονιστή να βοηθάει στο μέγιστο τη διαχείριση των τυχόν κρουσμάτων που θα προκύψουν και την επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τη διαχείριση των κρουσμάτων, με το γιατρό καταλύματος να επιλαμβάνεται σε πρώτο χρόνο και την ίδια στιγμή θα υπάρχει μέριμνα για ειδικούς χώρους για καραντίνα ανά προορισμό και πρόνοια για μεταφορά σε ιατρική δομή αν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Για τα μικρά νησιά

Για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς -όπως τόνισε ο υπουργός- αναπτύχθηκαν ξεχωριστά επιχειρησιακά πλάνα για κάθε έναν από αυτούς, δρομολογώντας την τοποθέτηση 20 νέων αναλυτών για τεστ και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα 600 κλίνες Covid προκειμένου να καλύψουν κάθε πιθανή ανάγκη.

Ενίσχυση κοινωνικού τουρισμού

Το σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού εστιάζει μεταξύ άλλων στην τόνωση του κοινωνικού τουρισμού. Συγκεκριμένα ο υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε την ενίσχυση του, ενώ νωρίτερα οι συναρμόδιοι υπουργοί μίλησαν πιο συγκεκριμένα κάνοντας λόγο για τριπλασιασμό της χρηματοδότησης του.

Ο κ. Θεοχάρης ωστόσο ανακοίνωσε στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια και εστίασε στο πρόγραμμα Τουρισμός για όλους. Το εν λόγω πρόγραμμα έχει στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας του κλάδου και της τόνωση της ζήτησης. Είναι προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ, θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία, θα προβλέπει κατ΄ ελάχιστον 4 διανυκτερεύσεις και θα αφορά 250.000 δικαιούχους, όπως είπε.

Τέλος όσον αφορά την ρευστότητα, πρέπει να δοθεί άμεσα προτεραιότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις  αφού μια νέα πιθανή   αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα οφείλεται κυρίως  στα επιχειρηματικά τουριστικά δάνεια. Ήδη, μια εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών  ανακοίνωσε  για τα επόμενα 2 έτη πάγωμα αποπληρωμών δόσεων ενήμερων ξενοδοχειακών δανείων, καθώς και άλλες ευέλικτες ρυθμίσεις όπως ευκολότερη και γρηγορότερη πρόσβαση στην ρευστότητα. Η δημιουργία τέτοιων εξειδικευμένων  τραπεζικών προϊόντων επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας για μια πιθανή αύξηση κόκκινων δανείων από τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Οι προβλέψεις: Ο τουρισμός, είναι ένας κλάδος ο οποίος χαρακτηρίζεται από εποχικότητα και είναι λανθασμένη η τόσο μεγάλη και χρόνια εξάρτηση μας από αυτόν.  Είναι δύσκολο να προβλέψουμε με ακρίβεια τις συνέπειες, μπορούμε να πούμε πάντως πως θα μειωθεί η τουριστική δαπάνη – δηλαδή τα χρήματα που ξοδεύουν οι τουρίστες κατά την διάρκεια παραμονής τους στην χώρα μας –  αυτό θα οφείλεται αφενός στις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και αφετέρου στο ότι θα προσελκύσουμε άλλου είδους τουρίστες φέτος, κυρίως από τα Βαλκάνια και από χώρες  που δεν είναι μεγάλα τα εισοδήματα.

Από εκεί και πέρα το μεγάλο στοίχημα είναι οι επιχειρήσεις πόσο γρήγορα θα εναρμονιστούν με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις θα αργήσουν να ανακάμψουν συγκριτικά  με τους μεγάλους τουριστικούς ομίλους. Ελπίδα δίνει το ενδεχόμενο παράτασης της τουριστικής σεζόν η οποία θα παρατείνει και τις εποχικές εργασιακές συμβάσεις.

Οι παράδοξες εκτιμήσεις της Κομισιόν: Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κοιμισιόν για το Ελληνικό ΑΕΠ η πρόβλεψη πτώσης του κατά  10% οφείλεται κυρίως στην μεγάλη εξάρτηση μας από τον Τουρισμό  ο οποίος θα έχει φέτος φθίνουσα πορεία. Επίσης η Κομισιόν προβλέπει  μικρή αύξηση της ανεργίας 2-3% . Παράδοξο, αν σκεφτούμε ότι στον Τουρισμό απασχολείται το 20% του εργατικού δυναμικού της χώρας,  μάλιστα αν συνυπολογίσουμε και τα επαγγέλματα της εστίασης που εξαρτώνται από τον κλάδο και λειτουργούν εποχικά τότε το ποσοστό ανέρχεται στο 40%. Θα περιμέναμε η πρόβλεψη της ανεργίας να είναι μεγαλύτερη σύμφωνα με τις παραπάνω παραδοχές.

Πηγή: Economico.gr