«Γιατί ανοίγουμε τα σχολεία»: Τι απαντά η κυβέρνηση στην ΟΛΜΕ για την αναμετάδοση των μαθημάτων

Απάντηση στις επικρίσεις της ΟΛΜΕ, που υποστηρίζει, ότι η ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος από τα σχολεία έρχεται σε αντίθεση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, έδωσαν χθες κυβερνητικές πηγές. Ταυτοχρόνως, υπερασπίστηκαν την απόφαση να ξεκινήσει η επανέναρξη των σχολικών μονάδων από την Γ Λυκείου και να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου.

“Από όλους υπάρχει μεγάλη ευαισθησία στα προσωπικά δεδομένα. Έχει υπάρξει διαβούλευση και σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων η οποία είναι μια πολύ αυστηρή Ανεξάρτητη Αρχή” τόνιζαν κυβερνητικές πηγές απαντώντας στις ενστάσεις της ΟΛΜΕ, προσθέτοντας ότι “επομένως, δεν υπάρχει ζήτημα καμίας παραβίασης προσωπικών δεδομένων των παιδιών. Άλλωστε, έχουν δοθεί κατευθύνσεις πως θα γίνεται η μετάδοση των μαθημάτων.

Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει όχι μόνο ο εξοπλισμός, αλλά και η διάθεση από όλους να συνδράμουμε στο νέο έργο αυτό ώστε να ενσωματώσουμε τις νέες τεχνολογίες στην διδασκαλία των μαθημάτων, εν μέσω μιας πανδημίας, που μας υποχρεώνει να τηρούμε αποστασεις. Και αυτό κάνουμε”.

Οι ίδιες πηγές, απαντώντας σε όσους αμφισβητούν την ανάγκη ανοίγματος των σχολείων επικαλούμενοι τη χαμηλή προσέλευση μαθητών της Γ’ Λυκείου, τόνιζαν ότι εδώ και χρόνια -και μάλιστα από τον Απρίλιο- στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι μαθητές της Γ’ Λυκείου παρουσιάζουν μειωμένη παρουσία στα σχολεία κρατώντας «κρατάνε» απουσίες για να εντείνουν τις προσπάθειες τους για τις Πανελλήνιες εξετάσεις.

“Ξαφνικά αρρωσταίνουν μαζικά, ενώ γονείς και κηδεμόνες πιστοποιούν την «ασθένεια» και τα μαθήματα γίνονται σε άδειες αίθουσες. Τα στοιχεία της σχολικής χρονιάς 2016-2017 δείχνουν πως ήδη τον Απρίλιο από τους 100.689 μαθητές της Γ’ λυκείου 17.765 μαθητές έκαναν από 80-100 απουσίες, 38.102 έως 50 απουσίες και 346 μαθητές πάνω από 100 απουσίες”, πρόσθεταν.

  • Σε ό,τι αφορά την κριτική για την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σχολεία, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι :Πρώτον στην αρχή της επιδημίας επικρατούσε η εκτίμηση ότι τα παιδιά μπορεί να είναι επιδημιολογικές βόμβες. Σήμερα, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι τα παιδιά έχουν χαμηλότερη πιθανότητα να νοσήσουν, να μεταδώσουν τον ιό και να υποστούν βαριά επιπλοκή.
  • Δεύτερον, αποφασίστηκε να ανοίξουν τα σχολεία μόνο για το Λύκειο και το Γυμνάσιο όπου τα παιδιά είναι πιο εύκολο να κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους και να τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής και ατομικής προστασίας. Απόφαση για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία -όπως είπε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή- θα ληφθεί γύρω στις 20 του μήνα, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από τη λειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων.
  • Τρίτον, αυτή τη στιγμή οι περισσότερες χώρες επιλέγουν να ανοίξουν σταδιακά τα σχολεία τους. Και το κάνουν γιατί δεν μπορεί να υπάρξει επαναφορά στην κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία.
  • Τέταρτον, υπάρχει πλέον η ικανότητα και η εμπειρία μιας πολύ αποτελεσματικής ιχνηλάτησης, αν υπάρξει κάποιο κρούσμα. Και πέμπτον διότι τα κλειστά σχολεία επιτείνουν τις κοινωνικές ανισότητες. Τα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, τα παιδιά που μπορεί να έχουν προβλήματα και εντάσεις στο σπίτι, τα παιδιά τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα ή την υποστήριξη για τηλεργασία, είναι σε μειονεκτική θέση.
Πηγή: Economico.gr