Δημήτρης Κρεμαστινός: Η σχέση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και οι αποκαλύψεις του για τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ

Η ιατρική και πολιτική πορεία του Δημήτρη Κρεμαστινού, που άφησε σήμερα, 8 Μαρτίου 2020 την τελευταία του πνοή,  είναι μακρά και αξιοζήλευτη.Ωστόσο ένα από τα ξεχωριστά σημεία της ζωής του ήταν η σχέση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου καθώς εκτός από προσωπικός του γιατρός τις δύσκολες ημέρες της ζωής του, υπήρξε ένας από τους λίγους ανθρώπους που βρισκόταν στον στενό κύκλο της απολύτου εμπιστοσύνης του αείμνηστου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

Ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός βρέθηκε δίπλα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην πιο κρίσιμη περίοδο της ζωή του. Ήταν ο προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου από τη στιγμή που εισήχθη στο Ωνάσειο δίνοντας μάχη για τη ζωή του.

Για αρκετό διάστημα είχε αναλάβει να ενημερώνει τους δημοσιογράφους για την πορεία της υγείας του τότε πρωθυπουργού ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να διαχειριστεί με λεπτούς χειρισμούς όλα όσα διαδραματίζονταν εντός και εκτός του νοσοκομείου.

Έξω από το δωμάτιο του 6ου ορόφου  συνωστίζονταν συγγενείς, έμπιστοι συνεργάτες, στενοί φίλοι του ασθενούς και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Τότε ήταν που είχαν αρχίσει αρκετοί να πιέζουν τον Δημήτρη Κρεμαστινό να αποφανθεί ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν μπορούσε να κυβερνήσει.

«Είμαι εδώ για να σώσω έναν άνθρωπο»

Ο καθηγητής καρδιολογίας, είχε απαντήσει τότε φανερά εκνευρισμένος σε όλους όσους τον προέτρεπαν να αποφανθεί σχετικά με το αν μπορούσε να κυβερνήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου, ότι  «δεν με ενδιαφέρουν οι πολιτικές παράμετροι, είμαι εδώ για να σώσω έναν άνθρωπο».

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός είχε μιλήσει για κάποιες από τις ξεχωριστές στιγμές που σημάδεψαν τον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου, όπως γνωρίζετε, νοσηλεύθηκε, επίσημα, τρεις φορές στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Κρατικού. Η μία ήταν, και αυτό το λέω για πρώτη φορά, όταν είδε τους αστυνομικούς έξω από το σπίτι του να επιδίδουν το κλητήριο θέσπισμα στο οποίο αναφερόταν τυπικά, όπως σε όλα άλλωστε τα θεσπίσματα, ότι σε περίπτωση μη εμφάνισής του, θα διατασσόταν η βιαία προσαγωγή του στον ανακριτή για την υπόθεση Κοσκωτά.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, λοιπόν, δεν μπορούσε να αντιληφθεί την έννοια ότι θα έμενε στην Ιστορία ως ο μόνος Έλληνας πρωθυπουργός που θα είχε καταδικαστεί.

Αυτό θα τον εξόντωνε βιολογικά και θα οδηγούσε την Ελλάδα στον διχασμό, όπως συχνά μου έλεγε» είχε εκμυστηρευτεί πριν από αρκετά χρόνια.

Βάλλεται και μετά θάνατον ο Ανδρέας

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός είχε αναφερθεί και  για την σφοδρή κριτική που δεχόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ακόμη και μετά θάνατον, προσπαθώντας πάντα να υπερασπιστεί την πολιτική του πορεία .

«Βάλλεται και μετά θάνατον ο Ανδρέας Παπανδρέου από τα ίδια συμφέροντα που τον πολέμησαν και ενόσω βρισκόταν στη ζωή» δήλωνε για τον πολιτικό στον οποία στάθηκε στο πλευρό του μέχρι να φύγει από τη ζωή.

«Ιστορικά έχει αποδειχθεί, ο πραγματικά μεγάλος είναι εξίσου επικίνδυνος έστω και αν είναι νεκρός. Γι’ αυτό οι εχθροί τους θέλουν να τους κατεδαφίσουν και να τους ενταφιάσουν ξανά αν είναι δυνατόν» έλεγε για τον άνθρωπο που είχε αφήσει ανεξίτηλα το στίγμα του στην πολιτική πορεία της χώρας

Οι αποκαλύψεις Κρεμαστινού για την υγεία του Παπανδρέου

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός αρκετά χρόνια μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου είχε εκμυστηρευτεί διάφορα γεγονότα για την πορεία της υγείας του.

«Σεβόμενος το ιατρικό απόρρητο απέφυγα να μιλήσω όλα αυτά τα χρόνια για το ιατρικό πρόβλημα του Ανδρέα Παπανδρέου, που αναμφισβήτητα επηρέασε την πολιτική ζωή της χώρας. Όμως, επειδή έχουν γραφεί πάμπολλα και, εν πολλοίς, ανεύθυνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 22 χρόνων, πιστεύω ότι έχω καθήκον να συμβάλλω στην ορθή καταγραφή της Ιστορίας.

Τέλη Αυγούστου του 1988, κλήθηκα από την ομάδα των ιατρών που παρακολουθούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου να τον εξετάσω καρδιολογικά.

Το ιατρικό του πρόβλημα εθεωρείτο από τους θεράποντες γιατρούς του κατά βάση παθολογικό πρόβλημα και για τον λόγο αυτό υποβάλλετο μυστικά σε διάφορες εργαστηριακές εξετάσεις. Όταν μου εζητήθη να τον επισκεφθώ στο σπίτι του, αντιπρότεινα ότι θα πρέπει ο ίδιος να έλθει στο Καρδιολογικό Τμήμα του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, στο οποίο ήμουν Διευθυντής και τούτο γιατί πίστευα ότι χρειαζόταν η απαραίτητη εργαστηριακή υποδομή προκειμένου να τεθεί η σωστή διάγνωση».

Παρά τις αντίθετες συστάσεις του περιβάλλοντός του, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να έρθει και να εξεταστεί νύχτα στο νοσοκομείο. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης είχα εξομολογηθεί στους συνεργάτες μου ότι δεν είχα δει πλέον παραμελημένο καρδιολογικό άρρωστο σε όλη μου τη σταδιοδρομία».

Οι συμβουλές στον Ανδρέα

Ο καθηγητής καρδιολογίας είχε αποκαλύψει πως επανειλημμένα τόνιζε  στον τότε Πρωθυπουργό ότι η απομάκρυνση από την πολιτική θα του προσέφερε επιπλέον χρόνια ζωής.

Ωστόσο έλεγε πως  το απέρριπτε αμέσως, λέγοντας ότι προτιμούσε να είναι ενεργός έναντι οποιουδήποτε τιμήματος. Την ίδια απάντηση έδωσε και όταν του επαναλάμβανα ότι ο δρόμος για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα ήταν προτιμότερος για την υγεία και την ζωή του.

Προτεινόμενα για εσάς