Pulse: Οι Έλληνες φοβούνται περισσότερο για την οικονομία παρά τον κορωνοϊό

Οι συνέπειες της σοβαρής οικονομικής κρίσης που προέκυψε από την πανδημία του νέου κορωνοϊού φαίνεται ότι διασπείρουν περισσότερο φόβο στην κοινή γνώμη από τη διασπορά του ιού, με τους πολίτες να ανησυχούν ιδιαίτερα για την επόμενη μέρα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΙ. Την ίδια στιγμή, με μεγάλη διαφορά 20,5 ποσοστιαίων μονάδων και ποσοστό αυτοδυναμίας 42,5% προηγείται η ΝΔ σε δημοσκόπηση της Pulse.

Η κυβέρνηση συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη του κόσμου στην διαχείριση της πανδημίας, καθώς αξιολογείται θετικά από το 75% των πολιτών. Εξάλλου το 63% εκτιμά ότι η άρση των μέτρων έγινε στη σωστή στιγμή.

Επίσης πάνω από 6 στους δέκα πολίτες (ποσοστό 63%) φοβάται τον ιό, ωστόσο υπάρχει και ένα 33% που απαντά από μέτρια έως καθόλου.

Στο ερώτημα πόσο θα εφαρμόζουν οι πολίτες τις νέες οδηγίες προφύλαξης, το 44% απαντά πολύ και αρκετά, το 34% απαντά μέτρια και το 17% απαντά λίγο έως καθόλου.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 20,5 ποσοστιαίες μονάδες με ποσοστό 42,5% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ με 6%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5% και η Ελληνική Λύση με 4%. Εκτός Βουλής το ΜέΡΑ 25 του Γ. Βαρουφάκη.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 51% έναντι 23% του Αλέξη Τσίπρα και 22% που δεν επιλέγει κανέναν από τους δύο.

Αρνητικά αξιολογεί ένας στους δύο πολίτες την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην επιδημία του κορωνοϊού, έναντι 44% που την αξιολογεί σίγουρα και μάλλον θετικά.


Κατά την γνώμη των πολιτών η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έγινε στη σωστή στιγμή, όπως απαντά το 63%, έναντι 15% που λέει ότι έγινε νωρίτερα απ’ ό,τι έπρεπε και 13% που εκτιμά ότι η άρση μέτρων ήρθε αργότερα από ό,τι έπρεπε.

Όσον αφορά την ηλικίες που φοβούνται περισσότερο και λιγότερο τον κορονοϊό όπως είναι αναμενόμενοι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ερωτώμενοι είναι αυτοί που ανησυχούν περισσότερο. Ειδικότερα από 17-29 ετών ανησυχούν αρκετά έως πολύ το 58%, από 30-44 ετών το 55%, από 45 έως 59 το 64% και από 70 ετών και άνω το 72%.

Στο ερώτημα πόσο θα εφαρμόζουν οι πολίτες τις νέες οδηγίες προφύλαξης, το 44% απαντά πολύ και αρκετά, το 34% απαντά μέτρια και το 17% απαντά λίγο έως καθόλου.

Τέλος, η πανδημία έχει επηρεάσει την οικονομική κατάσταση του 53% των ερωτηθέντων από πολύ έως αρκετά, ενώ το 66% προβλέπει ότι θα την επηρεάσει και στους επόμενους μήνες