Στην αντιπολίτευση φοβούνται πρόωρες εκλογές και πλέον δεν το κρύβουν

Η επανέναρξη των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της Novartis ενίσχυσε τις ανησυχίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θέλει να γίνει η παραπομπή του Δημ. Παπαγγελόπουλου στο ειδικό δικαστήριο μέχρι τέλος Ιουνίου, ώστε μετά να είναι ελεύθερος ο πρωθυπουργός να αποφασίσει αν θα στηθούν ή όχι κάλπες. Είχαν προηγηθεί οι αναφορές του βουλευτή της ΝΔ Κ. Κυρανάκη περί πρόωρων εκλογών και αρκετά κείμενα από φιλικούς προς την κυβέρνηση αρθρογράφους υπέρ ενός τέτοιου σεναρίου.

Παρόλο που ο πρωθυπουργός έχει διαψεύσει τέτοια πρόθεση, εισηγήσεις υπάρχουν και αυτό φαίνεται από το πλήθος των διαρροών σε πλήθος ΜΜΕ που συντηρούν την εκλογολογία, δίνοντας ακόμη και πιθανές ημερομηνίες, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι!

Χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, εμφανίστηκε να πιστεύει ότι: «Το σχέδιο Μητσοτάκη θα φέρει τεράστια ύφεση, ανεργία, λουκέτα και εν τέλει εκλογές με απλή αναλογική. Αυτή θα είναι η ευκαιρία για μια άλλη, προοδευτική κυβέρνηση, που θα μας βγαλει από τη κρίση όρθιους».

Οι δημοσκοπήσεις

Συνομιλητές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πιστεύει πραγματικά ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές αλλά να θέλει να δείξει ότι δεν τις φοβάται. Το βέβαιο είναι ότι οι δημοσκοπήσεις ευνοούν το κυβερνών κόμμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό εκ των πραγμάτων δημιουργεί μια συνθήκη πολιτικής ηγεμονίας της ΝΔ, που δυσχεραίνει τους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα.

Το βέβαιο είναι ότι η αδυναμία προβλέψεων σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας αποκλείει κάθε εκλογικό σχεδιασμό. Ωστόσο, κάποιοι εντός κυβέρνησης και εντός ΝΔ βιάζονται και είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, “μετριούνται” ήδη στις εκλογικές τους περιφέρειες από εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Είναι, πάντως, αλήθεια ότι το σενάριο των εκλογών συζητείται μεταξύ στελεχών και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που προφανώς δεν θα ήθελαν να μπουν σε μια τέτοια δοκιμασία. Το ερώτημα αν τα ΜΜΕ παράγουν εκλογολογία χωρίς πραγματική βάση ή οι διαρροές κυβερνητικών στελεχών υποχρεώνουν τα ΜΜΕ να εκλογολογούν έχει ενδιαφέρον, όπως και αν το απαντήσει κανείς.

πηγή: economico.gr