"Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα..."

του Θοδωρή Καλούδη

Με το χθεσινό, έκτο στη σειρά, διάγγελμά του,  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμανε την έναρξη της περιόδου σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Οπως είπε, περνάμε από το “Μένουμε Σπίτι, στο Μένουμε Ασφαλείς”. Προειδοποίησε επίσης ότι ο Μάϊος δεν είναι Μάρτιος, παραδέχθηκε ότι έρχεται βαθειά και βαριά κρίση, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι για μία ακόμη φορά θα τα καταφέρουμε.

“Το σχέδιο της επόμενης μέρας (ΣΣ: 4,11 και 18 Μαΐου οι κρίσιμες ημερομηνίες) το έχουμε ονομάσει “γέφυρα ασφάλειας”, εξειδίκευσε αργότερα την κυβερνητική απόφαση ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ  Άκης Σκέρτσος. Όπως ανέφερε, δεν υπάρχει μία (σίγουρη) συνταγή. Το επόμενο δίμηνο είναι το στάδιο επιστροφής σε μία νέα κανονικότητα. Το δίμηνο θα είναι γεμάτο από αιρέσεις. Τίποτα δεν θα είναι δεδομένο.

Και η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες – παρά την αδημονία τους να τελειώσει “επιτέλους” η καραντίνα –  τώρα έχουν το φόβο της … ελευθερίας. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, που έλεγαν και οι παλιοί. Πιάνοντας το μεικτό κλίμα της ανησυχίας των πολλών και της ανυπομονησίας των λιγότερων η κυβέρνηση δηλώνει:

  • “Όσοι φοβούνται και διστάζουν πρέπει να εμπιστευτούν την πολιτεία. Όσοι βιάζονται να επιστρέψουν στην παλιά τους ζωή ας το ξανασκεφτούν. Για να έχουμε καλή ανάπτυξη πρέπει να έχουμε καλή υγεία. Για να έχουμε λειτουργική υγεία πρέπει να έχουμε λειτουργική οικονομία. Τώρα είμαστε σε καλύτερο σημείο από τον Φεβρουάριο”.

“Αν μας αντέξει το σκοινί θα φανεί στο χειροκρότημα”

Αν έκανε καλά ή όχι η κυβέρνηση που χαλαρώνει τα μέτρα, στο δρόμο για την κανονικότητα, θα φανεί από το αποτέλεσμα. Ωστόσο η απόφασή της δεν στερείται ούτε σοβαρού προβληματισμού, ούτε επιστημονικής στήριξης, ούτε προετοιμασίας. Άλλωστε στην όλη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης πήρε άριστα και απέσπασε τη διεθνή αναγνώριση.

Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση απέδωσαν. “Τα δεδομένα δεν επιδέχονται αμφισβήτηση: Τα νέα κρούσματα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Πιο σημαντική, όμως, είναι η σταθερή μείωση των ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία. Όπως και η υποχώρηση του αριθμού των συμπολιτών μας που είναι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας”.

Η παραμονή της κοινωνίας σε καραντίνα, με τη γενική αίσθηση ότι την “σκαπουλάραμε”,  δεν είναι βέβαιο ότι θα εξακολουθούσε να δίνει τα ίδια ποσοστά (πρωτοφανούς) πειθαρχίας.Η παραμονή της οικονομίας στο γύψο δεν βοηθά τελικά κανένα. Την διαρκή αιμοδοσία στην αγορά την πληρώνουμε όλοι. Σήμερα εισπράτουμε το επίδομα, αυριο πληρώνουμε τους τόκους του και πολλαπλάσια το μάρμαρο της ύφεσης.

Μόλις χθες ο διεθνής Οίκος Oxford Economics, πρόσθεσε με τη σειρά του, όλα όσα κρίσιμα (για βαθιά ύφεση) έχουν ήδη ειπωθεί από άλλους Οίκους και διεθνείς φορείς για την Ελληνική οικονομία. Και πρόσθεσε ότι η κρίση φέτος,θα είναι πολύ βαθύτερη εάν τα περιοριστικά μέτρα μειωθούν με πολύ αργούς ρυθμούς.

“Μόλις που είχε αρχίσει η Ελλάδα να ανακάμπτει από την τελευταία οικονομική κρίση, τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας θα κάνουν την οικονομία να βυθιστεί σε μία νέα ύφεση”, επισημαίνει η Oxford Economics.

Η νέα πρόβλεψή της τοποθετεί τη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ στο 6% τουλάχιστον φέτος, ενώ θα είναι πολύ μεγαλύτερη εάν τα μέτρα περιορισμού συνεχιστούν ή μειωθούν πιο σταδιακά από ό,τι αναμένει.

Παράλληλα εκτιμά πως “η πιθανότητα για αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους φέτος έχει βγει εντελώς από το “τραπέζι”, ενώ παρά τη στήριξη από το QE της ΕΚΤ, το ελληνικό χρέος θα παραμείνει επικίνδυνα υψηλό, κάτι που θα οδηγήσει σε αναγκαστική νέα αναδιάρθρωσή του”.

Όπως επισημαίνει σε νέα έκθεσή της, η Oxford Economics, “ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ευάλωτη ελληνική οικονομία σημαίνει ότι κανένας από τους τέσσερις οίκους –οι οποίοι δίνουν πλέον σταθερές προοπτικές στην πιστοληπτική ικανότητά της– δεν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του rating της, βάζοντας “πάγο” στην ανoδική τάση που είχαν οι αξιολογήσεις στις αρχές του έτους”. Αυτό, με δυό λόγια, σημαίνει χαμηλότερη πιστοληπτική δυνατότητα και τελικά πιό ακριβό δανεισμό από τις αγορές.

*** 

Μια σοβαρή κυβέρνηση οφείλει να μετράει όλες τις παραμέτρους και να παίρνει αποφάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει ότι κάνει “επαγελματικά” τη δουλειά του, πάει “by the book”, αψηφώντας το πολιτικό ρίσκο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε και τη σύμφωνη γνώμη των επιστημόνων. Όπως έκλεισε τη χώρα, τώρα την ξανανοίγει σταδιακά και με προσοχή.

Ξέρει προφανώς ότι “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”. Αλλά ποντάρει και στην ατομική ευθύνη όλων μας για να λειτουργήσει το κράτος, οι δουλειές μας και η οικονομία με ασφάλεια. Αυτή είναι και η πλέον άγνωστη παράμετρος του εγχειρήματος “επιστροφή στην κανονικότητα”.

πηγή: economico.gr